Putin o Navaljnom: Trebalo je da bude razmjenjen pod uslovom da se nikad ne vrati u Rusiju

Radio Titograd

18.03.2024, 18:35h

< 1 min

Foto:Gulivaer

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je dugo izbjegavao da pomene ime nedavno preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog, sada je to napokon učinio i potvrdio da je trebalo da bude razmijenjen za neke od zatvorenika u zapadnim zemljama.

Pošto je obezbijedio peti predsjednički mandat na trodnevnim izborima, na kojima nije imao ozbiljnog rivala, Putin je sinoć rekao novinarima da su mu ljudi koji nisu dio njegove administracije nekoliko dana prije smrti Alekseja Navaljnog rekli o planiranoj razmjeni „za neke ljude“ zatvorene na Zapadu.

Vladimir Putin je kazao da je odmah pristao na to pod uslovom da se Navaljni nikada ne vrati u Rusiju, prenosi BBC.

„Ali, nažalost, desilo se to što se desilo“, dodao je Putin.

U komentaru ruskog lidera neki vide pokušaj da se distancira od smrti Navaljnog 16. februara, pod nejasnim okolnostima. Saradnici Navaljnog tvrde da su njega ubile ruske vlasti, čiji prestavnici navode da je umro prirodnom smrću.

Komentatori vjeruju da je Putin do juče samo jednom u javnosti izgovorio ime Navaljnog, i to 2013. godine, kada su ga pitali zašto izbjegava da ga pomene.

Putin je tada tvrdio da je Navaljni samo jedan od mnogih opozicionih lidera, iako je nedugo prije toga bio drugoplasirani na izborima za gradonačelnika Moskve.

Nezavisna novinarka Farida Rustamova ocijenila je da dugogodišnji ruski lider sada izgovara ime svog najvećeg protivnika, jer u njegovim očima Navaljni više ne predstavlja prijetnju.

Saradnica Navaljnog Marija Pevčih prva je poslije njegove smrti rekla da je on trebalo da bude razmijenjen za ruskog ubicu Vadima Krasikova koji u Njemačkoj izdržava doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva čečenskog izgnanika u berlinskom parku.

Pevčih je kazala i da su dva američka državljana, zatvorena u Rusiji, takođe bila dio planirane razmjene i da su pregovori bili u završnoj fazi dan prije smrti Navaljnog.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content