Putin iznenada u Mariupolju; Zelenski uveo sankcije Asadu

Radio Titograd

19.03.2023, 10:01h

2 min

Foto:AP

Kijev tvrdi da su ruske snage izvele seriju napada dronovima, poslije odluke Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje Vladimira Putina. MKS: Malo vjerovatno da će Putin putovati van zemlje bez rizika od hapšenja. Ruski predsjednik u posjeti Krimu. Produžen je Crnomorski sporazum o izvozu ukrajinskog žita – Kijev tvrdi za 120 dana, a Moskva upola kraće. Zelenski uveo sankcije Asadu. Ruska vojska nastavila ofanzivu prema Bahmutu, a na meti je i Avdejevka. Ukrajinske snage i dalje granatiraju Donjeck.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Mariupolj te bi to bilo prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su danas ruski državni mediji.

Posjeta je uslijedila nakon što je Putin juče nenajavljeno otputovao na Krim povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluostrva, i samo dva dana nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za njegovo hapšenje.

Mariupolj, koji je u maju pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije nakon što nije uspjela zauzeti Kijev te se potom usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu.

Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, javljaju nove ruske agencije pozivajući se na Kremlj. Time je Putin došao najbliže prvim linijama sukoba od početka tog rata. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima.

Mariupolj je pretvoren u tinjajuću granatu nakon višenedjeljnih borbi. Organizacija za sigurnost i saradnju i Europu (OESS) saopštila je da je rusko bombardovanje porodilišta u Mariupolju ratni zločin.

ICC je u petak izdao nalog za hapšenje Putina, optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotina djece iz Ukrajine, što je vrlo simboličan potez koji dodatno izoluje ruskog čelnika.

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta putovao na front kako bi podigao moral svojih trupa i razgovarao o strategiji, Putin je uglavnom ostajao unutar Kremlja dok je vodio ono što Rusija naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Mariupolj se nalazi u regiji Donjeck, jednoj od četiri regije u kojima je Putin u rujnu proglasio aneksiju. Kijev i njegovi saveznici proglasili su taj potez nezakonitim. Donjeck, zajedno s Luganskom, čini većinu industrijalizovanog dijela Ukrajine.

Ruski mediji izvijestili su u nedjelju da se Putin sastao i s vrhovnim zapovjednikom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova koji je zadužen za rat Moskve u Ukrajini.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio da su ruske snage izvele seriju vazdušnih napada dronovima. Navode da je uništeno sedam kuća u Hersonskoj oblasti, ali da niko nije povrijeđen.

Njemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši da je to pokazuje da niko nije iznad zakona.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.03.2023. u 15:49h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 15:25h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:42h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:35h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:32h

Skip to content