Puljić: SAD više ne vjeruju Abazoviću, njegov put bio je promašena investicija

Radio Titograd

25.09.2022, 20:12h

2 min

Foto:Antena M

Sjedinjene Američke države više ne vjeruju Dritanu Abazoviću ni URI, kaže Ivica Puljić, dugogodišnji novinar i dopisnik Al Jazeere Balkans iz Vašingtona.

Abazović je imao određen broj susreta tokom posjete SAD, ali očito nije uspio sa zakaže sastanak gotovo ni sa jednim američkim zvaničnikom. U tom smislu, dvonedjeljni boravak premijera kome je izglasano nepovjerenje u SAD-u, a sve o trošku crnogorskih građana, potpuno je “promašena investicija”, ocjenjuje Puljić.

“Do Entoni Blinkena, prvog čovjeka Stejt Dipartmenta, teško je doći. Sljedeća je Blinkenova desna ruka Viktorija Nuland, njegova pomoćnica. Ako sa njom neko ugovori zvanični sastanak, to znači da Amerika obraća pažnju, da joj je važno da čuje ono što ćete reći. Abazović se sa njom nije vidio, jer Amerikanci jednostavno nemaju povjerenja u njega, u njegovu Vladu, u njegovu stranku, koja je znamo i sami već što učinila. Ona se sada nalazi na američkom “ljutitom” popisu stranaka i osoba koji su dobijali novac od strane Rusije”, pojašnjava Puljić.

Amerikanci su, dodaje, jednom zaustavili ruski uticaj u Crnoj Gori i vjeruje da će ponovo biti uspješni u tome, bez obzira na to što govori Abazović.

“Apsolutno ne podržavaju varijantu sa DF”
Ukoliko, pak, Abazović bude insistirao na formiranju Vlade sa Demokratskim frontom, moguće su sankcije Zapada, ocjenjuje Puljić.

“SAD apsolutno ne podržavaju tu varijantu, apsolutno ne podržavaju DF i Abazovića. Amerikanci su pragmatični, oni će pokušati izvući što se može izvući. Siguran sam da će mu dati popis, i to je informacija za koju znam da nije objavljivana, popis špijuna koji rade u obavještajnoj službi Crne Gore, koji rade za Srbiju i Rusiju. Ako ih se on odrekne, možda će onda nešto uraditi. Ako ih se ne odrekne, onda nema ništa od njega. Neće imati nikakve potpore američke apsolutno”, ističe Puljić.

Abazović, kaže Puljić, ima svoju političku agendu koje se strogo drži i kada je riječ o DF-u kao nepoželjnom partneru Zapada. Vjeruje da premijer kome je izglasano nepovjerenje neće poslušati savjetAmerikanaca.

“Abazović mi je rekao da želi imati dobre odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da želi da se uspostave novi odnosi između Podgorice i Beograda, da želi da se razmijene ambasadori, da želi da Crna Gora uđe u Otvoreni Balkan. Dakle, sve ono što je zapravo Vučićeva politika, Abazović to želi i podržava”, pojašnjava Puljić.

“Ako je put koštao više od 100 hiljada, ova ekskurzija nije vrijedna toga”

Ističe da je njegov utisak da je Abazović spreman na sve kako bi ostao na vlasti, ali naglašava da Amerikanci ne vjeruju ni njemu ni njegovoj stranci.

“Pitanje je šta će i kako će se dalje odvijati sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, šta će biti sa Skupštinom. Isto tako sam ga pitao oko Ustavnog suda. Koliko znam, četvoro ljudi nedostaje u tom Ustavnom sudu, a on je rekao da je to veliki problem. Ali, koliko znam, Abazovićje jedan od problema zašto nisu sve te sudije postavljene. Prema tome, on jevješt političkim manipulacijama i mislim da je spreman koristiti mnogo toga da bi ostao na vlasti”, naglašava Puljić.

Puljić ocjenjuje da, ukoliko je tačna informacija da će put premijera kojem je izglasano nepovjerenje i članova njegove delegacije građane Crne Gore koštati vise od 100 hiljada eura, ova ekskurzija zasigurno nije vrijedna tog novca.

 

Izvor:Antena M

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:58h

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:21h

Skip to content