Pućurica: Jedina podjela na koju pristajemo je civilizacijske vrijednosti ili jednoumlje

Radio Titograd

19.02.2024, 10:20h

2 min

Foto:DPS

 

“Moderna Evropa zasniva se na vrijednostima vladavine prava, društva jednakih, slobode govora, mišljenja i antifašizma. Uostalom, Dan Evrope obilježava se 9. maja, dana kada je u Evropi pobijeđen fašizam i kada je učinjen odlučujući korak ka dobu u kojem je evropsko društvo okrenuto nauci i vrijednostima koje primarno unaprjeđuju kvalitet života svih Evropljana.Crna Gora svoje unutrašnje podjele baštini već više od vijeka unazad, a ogleda se upravo u dva ideološka tabora čija suština razdvajanja staje u tezu: razvijena Evropa ili reciklirana istorija. Uporne optužbe na račun DPS da afirmiše unutrašnje podjele zapravo je floskula koja pokriva ekonomsko, političko i društveno posrnuće države”, navodi Asmir Pućurica, potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore i odbornik u SO Bijelo Polje.

Dok “osvježivački pohod” na sistem vrijednosti, u kojem je postojala jasna vrjednosna vertikala, vrši pomirenje na način što je ispravno jedino ono što glavni reciklator odobri, dodaje on, fokus na ekonomske teme ipak ne uspijeva jer prosvjetari započinju protest, a najavljuje ga državna uprava i pravosuđe.

“Zbilja, u pitanju nijesu samo prava radnika, već potpisani Granski kolektivni ugovori, pa je vladavina prava pod znakom pitanja po ko zna koji put. Osiromašeni državni aparat nema vremena da se bavi bilo kakvim sistemom vrijednosti, pa novim obećanjima nastoji da sanira već vidljivu štetu koju su nanijela prethodna obećanja. Pod haotičnim sistemom, sprovodi se tiho etničko čišćenje Pljevalja i to uz trube okićene zastavama koje su krasile topove koji su udarali na zidine gradova susjednih zemalja”, navodi Pućurica.

Tragedija takvih dešavanja je, po njegovom stavu, prljanje imena jedne nacionalne skupine, od strane uprljanih ruku političkih manipulatora. Sve prednje navedeno, suština je crnogorskih podjela.

“Nije u pitanju bilo čija vjerska ili nacionalna sloboda, jer je crnogorsko društvo svoj građanski karakter gradilo odavno: od proglasa kod zauzimanja Kolašina, preko Ustava iz 1905. godine, kada su sve religije crnogorskog društva dobile predstavnike u crnogorskoj Skupštni. U pitanju je sistem vrijednosti koji se mjeri tezama: da li pristajete na budućnost ukalupljenu u zabludama u koje nužno morate vjerovati ili ste za društvo koje preispituje, dokazuje i slobodu ograničava tek onda kada zadre u tuđe pravo”, nvodi u saoppštenju.

Umjesto oslobođenja uma, u kojem mjesta ima za svaku crnogorsku različitost, dio crnogorskog društva žrtva je manipulacije političke elite, koja uniženjem sistema vrijednosti nastoji stvoriti pouzdan ambijent za plasiranje svakojakih teza i, konačno, kreiranje novih zabluda u koje trebamo vjerovati.

“Koliko god se činilo da imamo vremena, nemamo. Dok nas uvode u zabludu zvanu ekonomske teme, nećemo ni primijetiti da su za kulturu opredijelili nepunih 0,9% budžeta, što je ponovo kršenje zakona. Duhovno osiromašeno društvo je ono koje će “miriti” do trenutka kada će većina prestati da sumnja, a početi da slijepo vjeruje. I u tome je suština svih crnogorskih podjela. I onda i danas. Zato, Crnoj Gori ne treba nikakvo "mirenje" jer ona nije posvađana. Crnoj Gori treba jasan politički, kulturni i ekonomski proces, oslobođen zabluda i populizma. Crnoj Gori treba Evropa, na koju se neće gledati novcem i devizama, već vrijednostima i slobodama”, poručio je potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore i odbornik u SO Bijelo Polje.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

05:37h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 21:08h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Skip to content