Prosvjetna zajednica: Turizmu se daje prednost u odnosu na obrazovanje

Radio Titograd

20.01.2023, 17:18h

3 min

Obrazloženje da se na ovaj način izlazi u susret turističkoj privredi Crne Gore, a da nije data nikakva procjena i proračun koliko će ovom odlukom biti uvećan prihod države kroz turizam, odnosno da li bi uopšte početak polugodišta od 23. januara išta remetio po tom pitanju. Ovakvim ponašanjem se turizmu daje prednost ispred obrazovanja, poručili su iz Prosvjetne zajednice u reagovanju povodom odlaganja početka drugog polugodišta.

“Iako nas niko nije konsultovao u vezi sa aktuelnom temom, osjećamo se dužnim da, kao najbrojnije strukovno udruženje prosvjetnih radnika, reagujemo”, naveli su iz Zajednice.

Naime, kako su naveli, neprijatno ih je iznenadilo pisanje medija o odlaganju drugog polugodišta iz više razloga:

“1. Donošenje odluke u zadnji tren, kada su se djeca i roditelji već vratili sa putovanja, a većina škola obavila pripremne radove za početak polugodišta, poput sjednica Nastavničkih vijeća i Sjednica stručnih aktiva; 2. Mijenjanje odluke u svega nekoliko časova, od jedne do druge krajnosti. Prvo ministar u jutarnjem programu najavi početak drugog polugodišta 23. januara, a samo nekoliko sati kasnije na sjednici Vlade donese se odluka da polugodište počne 30. januara. Zar nije neozbiljno od Vlade da ovo pitanje razmatra pred sam kraj raspusta iako je imala tri sedmice da se bavi ovim pitanjem; 3. Neizvjesnost kada je u pitanju odrađivanje pet radnih dana, subotama ili produžavanjem nastavne godine. Nedolična je tvrdnja ministra Vojinovića koju je izrekao nekoliko puta, a to je da je siguran da nastavni proces neće trpjeti, dok uopšte za svoje odluke nije tražio mišljenje nastavnika i škola, no su nastavnici i direktori škola za ovu odluku saznali kad i ostala javnost”, saopštili su iz Prosvjetne zajednice.

Napominju da se odlukom o odlaganju polugodišta “daje prednost turizmu ispred obrazovanja”.

“4. Obrazloženje da se na ovaj način izlazi u susret turističkoj privredi Crne Gore, a da nije data nikakva procjena i proračun koliko će ovom odlukom biti uvećan prihod države kroz turizam, odnosno da li bi uopšte početak polugodišta od 23. januara išta remetio po tom pitanju. Ovakvim ponašanjem se turizmu daje prednost ispred obrazovanja. Strahujemo da će posljedice za obrazovanje biti mnogo pogubnije ; 5. Organizacija unutar porodica, remećenje slobodnog vremena učenika i njihovih slobodnih i sportskih aktivnosti koje se odigravaju vikendima, kao i vremena roditelja koje bi mogli kvalitetno posvjetiti djeci. ; 6. Nonšalantno upravljanje slobodnim vremenom nastavnika ukoliko se propušteno bude odrađivalo subotama. Oslanjanje na onlajn nastavu iako jos uvijek nije obezbijeđena računarska oprema za škole i nastavnike”, dodaju iz Zajednice.

Ovo su, prema njihovim riječima, samo neke od najčešćih reakcija prosvjetara n objavu u medijima, jer je, smatraju oni, “pisanje po medijima postalo redovan kanal komunikacije između Ministarstva, Vlade i škola”.

“Smatramo da je nepotrebno, pogrešno i, za prosvjetne radnike ponižavajuće, davati primat bilo kojoj grani privrede na štetu obrazovanja. Zbog ove iznenadne odluke sumnjamo u dobronamjernost donosilaca odluka u Crnoj Gori, pogotovo zbog toga što znamo da su veliki problemi sa grijanjem u školama i da se rješavanje tog problema samo odlaže”, dodaju u saopštenju.

Predlažu da Vojinović i ostali donosioci odluka preispitaju svoj stav, te da započnu drugo polugodište onako kako je kalendarom planirano, “uz što hitnije nabavljanje energenata tamo gdje nedostaju”.

“Učenici koji žele da pođu na zimovanje, svakako imaju pravo da pet radnih dana odsustvuju sa nastave. Mada usljed teške ekonomske situacije većine porodica, smatramo da će se mali broj njih organizovati i narednu sedmicu poći na zimovanje. U svakom slučaju obrazovanje ne smije da trpi jer turističke organizacije nisu valjano odradile svoj dio posla. Nedopustivo je da svake godine početak i kraj zimskog raspusta zavise od toga da li ce snijeg pasti u decembru ili februaru, da li su učionice zagrijane ili neko šalje mejlove sa lažnim dojavama”, naglasili su.

Sve ovo, kako dalje dodaju, govori koliko je obrazovanje u našem društvu na margini, koliko su sve druge oblasti važnije, koliko nemamo valjane zastupnike koji će se izboriti za bolji status školstva u Crnoj Gori.

“Na kraju, pitanja za ministra turizma, premijera i Vladu, kolika je očekivana dobit za turizam Crne Gore odlaganjem početka polugodišta? Odnosno, koliku bismo štetu nanijeli privredi polaskom u školu 23. januara? Nadamo se da su svi ovi donosioci odluka ozbiljni i da će nas upoznati sa analizom zimske turističke sezone gdje bismo dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice”, zaključuju iz Prosvjetne zajednice.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content