Prosvjetarima nejasno koga Sindikat upozorava štrajkom

Radio Titograd

17.08.2023, 07:12h

2 min

Foto:CDM

Nejasno je kako će Sindikat prosvjete realizovati štrajk upozorenja najavljen za početak školske godine budući da zakonom nije preciziran minimum procesa rada tokom izražavanja nezadovoljstva, bar što se tiče vaspitača i nastavnika u osnovnim školama, saopšteno Portalu RTCG iz Upravnog odbora Prosvjetne zajednice.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović juče je saopštio da je stanje u školstvu alarmantno po svim pitanjima – od finansija, školske infrastrukture, do položaja nastavnika u društvu. Štrajkom upozorenja, kako je najavio, traže da se država konačno okrene prosvjeti.

Iz Prosvjetne zajednice, ipak, ističu da su prosvjetni radnici zbunjeni.

“Zakon o štrajku iz marta 2015. godine, predškolske ustanove i osnovne škole ubraja u ‘djelatnosti od javnog interesa, čiji bi prekid rada mogao da ugrozi život i zdravlje ljudi ili opšti interes građana’, a minimum procesa rada tokom izražavanja nezadovoljstva, bar što se tiče vaspitača i nastavnika u osnovnim školama, prema Zakonu o štrajku, trebalo je da bude usaglašen najkasnije do kraja juna 2015. pa je nejasno kako će Sindikat da realizuje naum o štrajku upozorenja”, kazali su za Portal Javnog servisa.

Ističu da im je iznad svega stalo da se u Crnoj Gori napokon uspostavi kvalitetan obrazovni sistem, te da podržavaju sve aktivnosti koje idu u tom pravcu.

Imaju i pitanja organizatore štrajka upozorenja:

“Da li imamo pravo na štrajk ili nemamo? Zašto najavljeni štrajk nazivaju štrajk upozorenja, koga i na šta upozoravamo? Zašto još od 2015. nijesu istrajali da se definise minimum radne obaveze u prosvjeti? Zašto se ne insistira na povratku prava na štrajk? Zašto Sindikat prosvjete nije podržao proteste iz juna koje je organizovala Prosvjetna zajednica Crne Gore i Udruženje Roditelji, a podržao je veliki broj organizacija, udruženja, građana i kolega, zar i taj protest nije ukazao na alarmantno stanje u prosvjeti?”

Ipak, saglasni su sa Sinidkatom u ocjeni da je stanje u školstvu alarmantno i naglašavaju da svakako postoji ogroman postor za poboljšanje.

“Ulaganje u školstvo svakako treba povećati, infrastruktura je odavno zrela kako za adaptiranje tako i za izgradnju ne malog broja novih škola. No, ono što smatramo najbitnijim je da ulaganje u sistem školstva bude precizno ciljano, sa jasnom svrhom, sa definisanjem obaveza i odgovornosti i sa praćenjem svih faza tog postupka…”, poruka je UO Prosvjetne zajednice.

Na pitanje koji bio njihov ključni apel budućoj vladi i ministru prosvjete, odgovaraju da obrazovanje moramo shvatiti kao proces zadatak cijelog društva.

Njega, primarno, kako kažu, sprovodi sistem obrazovanja, ali sve institucija društva, mediji, pa i porodica, moraju dati doprinos iz svog ugla.

“Dugogodišnji nedostatak vizije obrazovanja, odgovornosti za obrazovanja, shvatanja nužnosti obrazovanja vidimo ‘na terenu’. Osnovna znanja o svijetu oko nas, kritičko mišljenje, lični stavovi kod mladih su, čini se, na niskom nivou, površni su. Takvim mladim ljudima lako je manipulisati, što stvara vječiti začarani krug manjka obrazovanja i krize u društvu iz kog se teško izvući”, saopštili su iz Prosvjetne zajednice.

Ističu da je poruka jasna – “Samo obrazovan pojedinac koji će biti dio obrazovanog društva može doprinijeti razvoju države”.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:42h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 12:44h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

22.09.2023. u 11:45h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 11:40h

Skip to content