Prosvjetari nezadovoljni, Spajiću poručili: Ovo je ignorisanje obaveza i obećanja

Radio Titograd

12.12.2023, 11:30h

< 1 min

Foto:RTCG

Iz Sindikata prosvjete danas su iskazali nezadovoljstvo time što nacrtom budžeta za 2024. godinu nije predviđeno povećanje zarada zaposlenima u toj oblasti.

Oni su se tim povodom obratili otvorenim pismom premijeru Milojku Spajiću, čiju sadržinu integralno prenosimo u nastavku.

“Kao predstavnici prosvjetnih radnika u Crnoj Gori izražavamo duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog toga što u predlogu Budžeta za 2024. godinu nije uključeno povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti, što je suprotno obavezama preuzetim Granskim kolektivnim ugovorom od strane Vlade Crne Gore.

Sindikat prosvjete Crne Gore zahtijeva hitan sastanak s vama kako bismo razgovarali o ovom problemu i u duhu istinskog socijalnog dijaloga pokušali preduprijediti posledice koje ne želi niko od nas.

Ogorčenost i nezadovoljstvo zaposlenih u prosvjeti su sveprisutni. Ovo nije samo pitanje nedostatka povećanja zarada, već i potpunog ignorisanja preuzetih obaveza i obećanja, koji su trebali unaprijediti status prosvjetnih radnika.

Iznenađeni smo i razočarani što se najavljeno strateško partnerstvo sa Sindikatom prosvjete Crne Gore, koje je bilo vaše obećanje, realizuje na ovakav način. Umjesto poštovanja, susrijećemo se sa najavljenim, sada već izvjesnim kršenjem Ugovora, iako je na sastanku sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija, održanom 04.12.2023.godine, dogovoreno da nas obavijestite o odlukama Vlade Crne Gore po ovom pitanju. Sindikat prosvjete Crne Gore, na žalost, o svemu navedenom saznaje iz sredstava javnog informisanja.

Naša namjera je jasna – biti iskren socijalni partner, ali i boriti se svim pravnim sredstvima i legitimnim vidovima sindikalne borbe kako bismo zaštitili prava i dostojanstvo prosvjetnih radnika.

Očekujemo da u što kraćem roku odgovorite na naš poziv za održavanje sastanka”, zaključili su oni.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content