Prošle sedmice otkrivena 63 krivična djela

Radio Titograd

25.06.2024, 08:47h

4 min

Foto:UP

 

Službenici Uprave policije su od 17. do 24. juna na teritoriji Crne Gore registrovali 63 krivična djela za koja će odgovarati 70 fizičkih i sedam pravnih lica. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, i to 50 djela, navodi se u sedmičnom izvještaju UP.

U trenutku izvršenja 14 krivičnih djela su registrovana sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 13 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 92,8 odsto.

Pripadnici kriminalističke policije su uhapsili 42 osobe, od čega njih 26 zbog učinjenih krivičnih djela, a 26 zbog učinjenih prekršaja.

U protekloj sedmici dogodilo se dvostruko ubistvo na Cetinju. Počinikac je nepoznat a usljed aktiviranja eksplozivne poginuli su D.R. (1988) i P.K. (2004), dok su povrijeđeni T.J. (1978), M.B. (1998) i D.V. sa Cetinja. Policijski službenici preduzimaju intenzivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja navedenog krivičnog djela.

Policijski službenici su oduzeli ukupno šest komada vatrenog oružja, među kojima nije bilo oružja u ilegalnom posjedu.

Policija je prethodne sedmice podnijela četiri krivične prijave protiv četiri lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijete su i 22 prekršajne prijave protiv 22 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je zbog koruptivnog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa podnijela tri krivične prijave.

Kroz obavještajni projekat „Evazija“ – utaja poreza i doprinosa, podnešene su tri krivične prijave protiv tri fizička i tri pravna lica, a pričinjena je materijalna šteta Budžetu Crne Gore u ukupnom iznosu od oko 334.130 eura.

Kroz obavještajni projekat „Merlin“ – nedozvoljena trgovina i krijumčarenje cigareta, podnijeta je krivična prijava protiv jedne osobe.

U oblasti imovinskog kriminaliteta rasvijetljene su dvije razbojničke krađe u Podgorici i podnijeta dopuna krivične prijave protiv dva lica zbog sumnje da su počinili dva krivična djela razbojnička krađa na štetu dva lica, među kojima je jedno maloljetno.

Kada je riječ o krivičnim djelima protiv polnih sloboda policija je lišila slobode u Podgorici osumnjičenog J.Z. (2000) državljanina Narodne Republike Kine zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo silovanje na štetu jedne osobe.

Tokom navedenog perioda registrovano je devet krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 16 prekršajnih prijava.

Zbog krivičnih djela nasilničko ponašanje i teška tjelesna povreda podnesena je jedna krivična prijava.

Kriminalistička policija je lišila slobode 12 lica po potjernicama.

Sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 27 lica zbog 33 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 15 je lišeno slobode.

Policija je od 17. do 24. juna obezbjeđivala šest javnih okupljanja. Pripadnici policije su na području Cetinja izvršili operativno – taktičku mjeru i radnju „Racija“.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 120 saobraćajnih nezgoda, u kojima su smrtno stradala dva lica, 10 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 59 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 276 prekršajnih prijava, izdala 2.509 prekršajnih naloga i lišila slobode 80 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od 34.436,72 eura.
Granična policija je od 17. do 24. juna na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 681.719 lica, od toga 370.063 lica na ulazu i 311.656 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 168.482 motornih vozila, 361 plovilo, 793 vazduhoplova i 47 vozova.

Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 22 lica.

Službenici Sektora granične policije podnijeli su tri prekršajne prijave i izdali 136 prekršajnih naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 20 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 30 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 53 lica su izrazila namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je 5 prestanaka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala 10 akcija „Stranac“.
Kada je riječ o prekograničnom kriminalu službenici Sektora granične policije su u sedmici za nama na GP Aerodrom Podgorica, kontrolisali lice koje je na uvid dalo putnu ispravu Portugala. Utvrđeno je da se radi o totalnoj reprodukciji putne isprave. Lice je lišeno slobode, nakon čega je uz predmet spisa predato dežurnoj tužiteljki ODT-a u Podgorici na dalje postupanje.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:25h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:20h

Skip to content