Proslavljen 90. rođendan broda “Jadran”: Simbol pomorske kulture i tradicije, ne postoji luka u kojoj nije dočekan uz oduševljenje

Radio Titograd

20.08.2023, 07:55h

3 min

Foto: Vlada Crne Gore

Na gradskoj rivi Pine u Tivtu sinoć je održana centralna proslava 90. rođendana školskog broda “Jadran”, uz prisustvo predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, koordinatora radom Ministarstva odbrane, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića, predstavnika lokalnih uprava, vojno-diplomatskog kora i brojnih civilnih organizacija i udruženja.

Abazović je istakao da “Jadran” nije samo ambasador Crne Gore na moru, već sinonim ljepote pomorskog poziva i brodarstva regiona, koji ima istorijsku vrijednost i spada u kulturno blago Crne Gore.

“Ovaj prelijepi jedrenjak i danas podsjeća na davna vremena kada su jedrenjaci otkrivali svijet i omogućavali napredak civilizacije. Naš Jadran je ploveći kroz istoriju časno i ponosno predstavljao države čije je zastave vijorio i dijelio njihovu sudbinu, uvijek pričajući priče sa svojih krstarenja koja su ušla u istoriju”, rekao je on.

On je kazao da se more, vjetar i život u brodskim uslovima i pomorske vještine ne mogu savladati ni na jednom drugom brodu kao na jedrenjaku, pa se ovakvih brodova nisu odrekle mornarice najvećeg broja pomorskih zemalja.

Komandant školskog broda “Jadran” kapetan korvete Ivan Laković podsjetio je da je jedrenjak kroz 90 godina postojanja iznjedrio generacije pitomaca, kadeta i studenata pomorstva i imao 24 međunarodna krstarenja.

Naglasio je da je taj brod posebno vrijedan svima koji služe i koji su služili na njemu, te da na poseban način razumiju njegov značaj i vrijednost.

“Jadran” je simbol pomorske kulture i tradicije. Ne postoji luka u kojoj naš prelijepi jedrenjak nije dočekan uz oduševljenje”, saopštio je kapetan korvete Laković.

On je naglasio da moramo biti uvijek svjesni kakav dragulj posjedujemo i tretmana koji zaslužuje, da bi ostao “škola pod jedrima i dugo plovio”.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović podsjetio je da je upravo taj grad bio prva luka jedrenjaka u Kraljevini Jugoslaviji u koju je uplovio.

“Tivat će za Jadran postati dom, a Jadran će za Tivat i Tivćane uvijek biti više od predivnog trojarbolnog jedrenjaka. Zato je ushićenje zbog dolaska školskog broda “Jadran” isto i danas, 90 godina kasnije, kada obilježavamo njegov rođendan”, istakao je on.

Komnenović je kazao da je “Jadran” živa slika desetljeća bokeljske pomorske tradicije i da smo dužni očuvati instorijski kontinuitet povezanosti broda i grada.

Manifestaciju je uveličao nastup Kulturno-umjetničkog društva “Boka” iz Tivta i glazbeno prosvjetno društvo Tivat, recitatorski nastupi umjetnice Željke Čepić, kao i emitovanje kratkog dokumentarnog filma “Kada bi znao da govori” o istorijatu školskog broda “Jadran”.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:42h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 12:44h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

22.09.2023. u 11:45h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 11:40h

Skip to content