Proslava Dana Muslimana Crne Gore: Promovisan “Glas Mrkojevića” (VIDEO)

Radio Titograd

25.06.2024, 19:19h

4 min

Izvor, foto: Media Biro

Kao završnica bogatog programa obilježavanja Dana Muslimana Crne Gore sinoć je u Kulturnom centru nacionalnih Muslimana u Podgorici upriličena promocija petog broja časopisa “Glas Mrkojevića”.

Prisutnima se na početku promocije obratio predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore Sabrija Vulić koji je ukazao na važnost ovog časopisa i istakao razloge za njegovo osnivanje.

-Ideja za osnivanje “Glasa Mrkojevića” počela je od Alena Pelinkovića i mene, u jednom najobičnijem razgovoru shvatili smo potrebu da se lokalna zajednica informiše i obavijesti, te da bude u toku sa nekim dešavanjima koja su na nivou lokalne zajednice Mrkojevića, ali i na nivou opštine Bar, pa i šire, posebno imajući u vidu brojnu dijasporu koja se najviše nalazi u Americi, ali drugim zemljama Evrope i svijeta kojima je “Glas Mrkojevića” za ovih pet godina postao prozor u dešavanja u Mrkojevićima-naveo je Vulić.

Drugi značajni razlog za pokretanje kako časopisa, tako i portala “Glas Mrkojevića” jeste očuvanje kulturne i istorijske baštine Mrkojevića.

-Činjenica je da je malo pisanih dokumenata o istoriji Mrkojevića, malo toga je sačuvano i arhivirano.

Naša želja je bila da uz lokalni časopis angažujemo ljude i tako pokušamo da od zaborava sačuvamo mnoge stvari kada je u pitanju tradicija Mrkojevića – bila u pitanju narodna nošnja, mrkojevićke kuće ili sama istorija Mrkojevića koja je prebogata.

Pratimo događaje koji se tiču lokalne zajednice, podsjećamo, opominjemo, trudimo se uz tekstove koji se objavljuju u Glasu Mrkojevića da ukažemo na probleme lokalne zajednice i na to da se oni trebaju riješiti.