Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji skoro 1,76 hiljada eura

Radio Titograd

23.05.2024, 13:07h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je skoro 1,76 hiljada eura, pokazali su podaci Monstata.

Statističari su kazali da je prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici iznosila 1,76 hiljada eura, u primorskom regionu 1,86 hiljada eura, u središnjem regionu 958 eura, a u sjevernom 1,2 hiljade eura.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

„Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća“, navodi se u saopštenju.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u prvom kvartalu iznosila je skoro 1,76 hiljada eura, dok u kategoriji solidarna stambena izgradnja nije zabilježena prodaja stanova u novogradnji.

Iz Monstata su objasnili da se u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokretnosti – poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content