Pronađeno tijelo djevojčice iz Gaze, cio svijet čuo je njen poziv u pomoć

Radio Titograd

10.02.2024, 19:25h

2 min

Foto:Printscreen

Šestogodišnja palestinska djevojčica, čiji vrisak i poziv u pomoć je čuo cio svijet, pronađena je mrtva. Uz nju su pronađena i tijela njenih rođaka, kao i bolničara koji su pokušali da je spasu, objavio je BBC.

Hind Radžab je 29. januara bježala iz grada Gaze sa svojom tetkom, tečom i trima rođakama, kada je automobil u kojem su se nalazili naišao na izraelski tenk.

Izraelske snage pucale su po automobilu, a kako se da zaključiti na osnovu audio snimka razgovora djevojčice i operatera hitne službe, šestogodišnjakinja je jedina preživjela napad. U trenutku poziva navodno se skrivala među tijelima ubijenih rođaka.

Njen poziv u pomoć prekinut je pucnjima, čuje se na snimku koji je objavio Crveni polumjesec.

Medicinski tim palestinskog Crvenog polumjeseca uspio je u subotu da dođe do mjesta gdje se automobil s djevojčicom nalazio, a koje je do tada bilo zatvoreno kao aktivna borbena zona.

Automobil u kojem se porodica nalazila bio je potpuno uništen, a bočna strana probušena metkovima.

Jedan bolničar je rekao novinarima da je djevojčica Hind bila među šest tijela koja su pronađena u automobilu, a na svima su bile prostrijelne rane i povrede nastale granatiranjem.

Nekoliko metara dalje pronađeno je još jedno uništeno vozilo, potpuno izgorjelo, s motorom koji je ispao na zemlju. Prema navodima Crvenog mjeseca, u pitanju je vozilo Hitne pomoći koje je bilo poslato po Hind. Oba člana medicinske ekipe ubijena su u granatiranju ambulantnih kola, saopštio je Crveni polimjesec, a prenosi BBC.

Crveni polumjesec je optužio izraelske snage za namjerno gađanje vozila Hitne pomoći. Iz ove organizacije su reki za BBC da je akcija spasavanja djevojčice bila koordinirana sa izraelskom vojskom od koje su dobili „zeleno svjetlo“ da krenu i uđu u borbenu zonu kako bi „izvukli“ dijete.

„Ekipa je po dolasku potvrdila da mogu da vide automobil u kojem je Hind zarobljena i da mogu da vide nju. Poslednja stvar koju smo čuli je neprekidna pucnjava“, rekao je za BBC portparol Crvenog polumjeseca Nibal Farsak.

Snimak djevojčicinog razgovora s operaterom Hitne pomoći, koji je u javnost izneo Crveni polumjesec, pokrenuo je kampanju kojim se zahtijeva da se istraži šta se s djevojčicom desilo.

Hindina majka je za BBC rekla, prije nego što je tijelo pronađeno, da očekuje da joj se ćerka vrati „svake sekunde, svakog trenutka“. Sada zahtijeva odgovornost za ono što se desilo.

BBC je dvaput od izraelske vojske zatražio detalje o vojnoj operaciji koja se tog dana vodila u oblasti u kojoj je Hind ubijena, kao i o nestanku djevojčice i ambulantnim kolima koja su krenula po nju, ali je odgovor bio da još sve provjeravaju.

Pravila rata predviđaju da medicinsko osoblje ne smije biti meta u konfliktu i mora biti zaštićeno, a da se povrijeđenima mora omogućiti medicinska njega.

Izrael je ranije otpužio Hamas da koristi ambulantna vozila za transport oružja militantima koji se bore protiv izraelskih snaga.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 08:01h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:58h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:38h

Skip to content