Promjene koje se dešavaju na nebu spektakularne

Radio Titograd

13.09.2023, 05:53h

2 min

Foto:Guliver

Male grupe astronoma, entuzijasta, već godinama putuju svijetom u potrazi za rijetkim pomračenjem Sunca. Išli su na krstarenja usred okeana, letjeli ka pomračenju, čak putovali i na Antarktik.

U avgustu 2017, milioni širom SAD vidjeli su potpuno pomračenje Sunca vidljivo od Oregona do Južne Karoline na drugoj obali, dok je ostatak kontinentalnog dijela SAD video djelimično pomračenje.

Interesovanje za astronomske fenomene izazvano tim pomračenjem će se vjerovatno uskoro vratiti, jer će tada u SAD biti vidljiva dva pomračenja – jedno 14. oktobra ove godine i drugo 8. aprila 2024. Međutim, astroturizam – putuje u nacionalne parkove opservatorije ili druge prirodne lokacije gde je nebo tamno, piše istraživač svemira Vahe Peromian za CNN.

Nedavno istraživanje pokazalo je da trećina svjetske populacije više ne može da vidi Mlječni put zbog svjetlosnog zagađenja. Zbog toga mnogi ljudi moraju da putuju da bi vidjeli kiše meteora ili druge uobičajene astronomske pojave, prenosi N1 Zagreb.

Postoje i tri vrste pomračenja Sunca. Tokom potpunog pomračenja, Mjesec potpuno prekriva Sunce, a to može potrajati i do sedam minuta. Tokom potpunog pomračenja, spoljašnja atmosfera Sunca se može vidjeti iza Mjesečeve senke.

Mjesečeva orbita oko Zemlje je eliptična, tako da Mjesec na najudaljenijoj tački od Zemlje može izgledati 15 odsto manji. Prstenasto pomračenje Sunca nastaje kada Mjesec ne pokrije u potpunosti Sunce, ostavljajući oko sebe prsten sunčeve svjetlosti.

Djelimično pomračenje nastaje, kao što ime kaže, kada Mjesec samo djelimično pokrije Sunce.

Kiše meteora su mnogo češći astronomski fenomeni od pomračenja i vidljivi su sa bilo koje mračne lokacije na Zemlji. Meteorske kiše nastaju kada Zemlja, u svojoj orbiti oko Sunca, prođe kroz prašinu koju je ostavila kometa. Zemlja „podiže“ prašinu kao što automobil „pokupi“ insekte na auto-putu.

Meteorske kiše su nazvane po sazvežđima iz kojih dolaze meteori, iako nije potrebno gledati u tom pravcu da bi se vidjeli meteori. Najvidljivije kiše meteora su Perseidi, koji se javljaju sredinom avgusta, zatim Geminidi sredinom decembra, i Liridi, koji se javljaju oko 21. odnosno 22. aprila.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Skip to content