Promijenjeni nazivi ulica u Srebrenici, Ulica Maršala Tita i zvanično Ulica Republike Srpske

Radio Titograd

02.06.2024, 12:45h

< 1 min

Skupština opštine Srebrenica je 15. aprila donijela odluku o promjeni naziva ulica u tom gradu i selu Skelani, u srebreničkoj opštini. Danas je ta odluka i realizovana i postavljene su table s novim nazivima ulica.

Tako Ulica Maršala Tita sada nosi naziv Ulica Republike Srpske, a Trg Mihajla Bjelakovića, imenovan po partizanskom heroju koji je poginuo u borbi protiv ustaša 1944. u ovom gradu, Trg Republike Srpske.

Gradski park Srebrenica preimenovan je u Park majora Koste Todorovića (pripadnik Zlatiborskog dobrovoljačkog odreda tokom Prvog svjetskog rata, ubijen u Srebrenici 1914.), a Ulicu Reufa Selmanagića Crnog u Dubrovačka ulica.

Ulica Vinogrdište mijenja ime u Preobraženjska, Ulica Milovoja Mičića u Gorana Zekića (bivši predsjednik Srpske demokratske stranke Srebrenica), javila je ranija RSE.

Ulica Istočnosbosanske brigade mijenja ime u Nikole Tesle, Ulica Srebreničkog odreda u ime Ive Andrića, a Trg bratstva i jedinstva u Trg mladosti.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv, pa će tako ostatak ulica nositi nazive Muse Ćazima Ćatića, Stari Grad, Crkvište, Doktora Sabita Begića, Slobodana Ilića, Doktora Desimira Mitrovića, Jereja Bobana Lazarevića, 16. januar, Gavrila Principa, Eniza Hasanovića, Mehmed-paše Sokolovića i Jezdimira Dangića.

U izboru novih imena nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda, a u skupštini koja je nadležna za davanje naziva ulica, trgova i djelova naseljenih mjesta većinu imaju politički predstavnici Srba.

Većina naziva ulica u Srebrenici bila je na snazi do 1996. godine. Tada je odlukom lokalne vlasti koju su činili odbornici srpske nacionalnosti, promijenila sve nazive. Šest godina kasnije, vraćeni su stari nazivi ulica odlukom nove skupštinske većine, pisao je ranije DW.

Krajem prošle nedjelje načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je da se unutar opštinskih i stranačkih tijela vode pregovori o pokretanju inicijative za promjenu naziva Srebrenice.

Izvor:

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:52h

Skip to content