Problemi u “Pobjedi” bi se izbjegli da se primijenio novi Zakon o medijima

Radio Titograd

09.07.2024, 12:58h

2 min

Foto: Sindikat medija

 

Sindikat medija Crne Gore poziva sve crnogorske medije, naročito one koji su posvećeni radu u javnom interesu i osjećaju odgovornost i prema novinarskoj profesiji, javnosti, ali i prema svojim zaposlenima, da što prije počnu da primjenjuju novousvojeni Zakon o medijima.

Kako navode u saopštenju, iako Zakon daje rok od šest mjeseci za usklađivanje nižih pravnih akata sa zakonskim normama, a kada je registracija medija čak devet mjeseci, smatraju da odgovorni mediji treba odmah da uoče značaj novih pravila i da što prije počnu da ih primjenjuju kako bi, između ostalog, sopstveni kvalitet podigli na što veći nivo.

“Jedna od obaveza koju bi što prije trebalo završiti je donošenje Statuta medija koji je predviđen u članovima 10 i 11 Zakona o medijima. To je novost za koju se zalagao Sindikat medija, a svrha donošenja Statuta je veća i preciznija regulacija načina rada redakcija, predvidljivost u donošenju odluka i uključivanje zaposlenih u donošenje odluka koje ih se tiču, a što je u prethodnom periodu potpuno izostajalo. Sada kada smo uspjeli da novi institut uvrstimo u Zakon očekujemo od medija da u najkraćem roku urede unutrašnju organizaciju medija i, primjera radi, prilikom prvog izbora glavnog i odgovornog urednika konsultuju ljude iz redakcije kojima će taj čovjek biti nadređen i sa kojim će biti u direktnom kontaktu naredne makar četiri godine. Ta osoba bi trebalo da ima podršku redakcije kojom će da upravlja, a naša preporuka je da to bude makar dvotrećinska podrška ukupnog broja zaposlenih, jer se samo na taj način mogu očekivati normalni međuljudski odnosi, poštovanje uređivačke politike i pozicije glavnog i odgovornog urednika. A za pretpostaviti je da i glavni i odgovorni urednik želi da je dobrodošao u redakciju čiji rad treba da koordinira. Da je ovo pravilo ispoštovano prilikom nedavnog imenovanja (ne i izbora) glavnog i odgovornog urednika dnevnika Pobjeda, ne bi postojao otpor polovine zaposlenih prema novom nadređenom i ne bi se najavljivao štrajk kao najdrastičniji oblik borbe za svoja prava”, navode u saopštenju Sindikata medija.

Apeluju na vlasnike crnogorskih medija da budu savjesni i počnu sa primjenom Zakona, ali i da uče na tuđim greškama, jer je prošlo vrijeme nezaštićenih medijskih radnika čija je jedina obaveza da bespogovorno izvršavaju naloge.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:28h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:03h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:53h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:46h

Skip to content