Presuda za ubistvo Ćuruvije biće oslobađajuća

Radio Titograd

18.09.2023, 13:53h

3 min

Foto: printskrin N1

Predsjednik Komisije za istraživanja ubistava novinara i član Radne grupe Vlade Srbije za bezbjednost novinara Veran Matić kazao je da je još prije nekoliko mjeseci počeo da dobija informacije da će presuda optuženima u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biti oslobađajuća.

“Još tokom maja i juna od kolega novinara sam počeo da dobijam informacije da će presuda optuženima u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biti oslobađajuća, a u junu sam dobio od jednog državnog sekretara informacije ne samo da je to tačno, već da je on imao potrebu da mi je saopšti”, kazao je Matić.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je da je postupak koji se vodi pred tom sudskom instancom u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije u “nejavnom dijelu”, što je razlog koji onemogućava Apelacioni sud da se o tome oglašava, prenio je Glas Amerike.

“Svakako, čim pisani otpravak odluke u istom predmetu bude ekspedovan iz Suda, javnost će o tome biti obaviještena. U ovoj fazi postupka dalje ne možemo da se izjašnjavamo niti da komentarišemo spekulacije o tome kakva je odluka”, navodi se u odgovoru portparolke Apelacionog suda Miljane Piljić.

Matić je u emisiji N1 Studio Live ispričao otkad su te informacije počele da kruže.

Apelaciono veće je otvorilo raspravu u martu i zatvorilo i povuklo se u nejavni dio. Najavili su i da će kad budu donijeli odluku, da će je i objaviti. U aprilu, Vuk Drašković na TV Tanjug kaže da je donijeta oslobađajuća presuda, ali da će je objaviti kada to njima bude odgovaralo u političkom ili nekom drugom smislu.

“Tražio sam informaciju kao reakciju na tu tvrdnju. Dobio sam prilično nemušt odgovor, a nakon zahtjeva za pojašnjenjem, dobio sam odgovor koji bi mogao da se protumači da je donijeta odluka, ali da nije ekspedovana, i moglo je da se protumači i da je donijeta oslobađajuća odluka”, priča Matić.

Tokom maja i juna, kaže Matić, od kolega novinara je počeo da dobija informacije da je tačno da će presuda biti oslobađajuća i da je to skandalozno.

Prema njegovim riječima, za sada nema nikavog obrazloženja.

“Nije bilo nikakvih ozbiljnijih navoda, osim da je svjedočenje Branke Prpe preteglo u toj priči, jer je ona bila na licu mjesta, ali ništa nećemo znati dok ne dobijemo obrazloženje presude kakva god ona bude bila”, kazao je.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije traje od 2014. godine.

“Moram da kažem da je od ubistva, 1999. godine, istraga tapkala u mjestu 15 godina, i od početka nismo imali nikakav pomak, iako je bilo jasno da je država ubila Ćuruviju. Za mene je veliko razočarenje da koalicija demokratskih stranaka koje su pobijedile 5. oktobra, iako su obećavali, nijesu napravili nikakav pomak. A ako takve stvari ne riješite u kratkom periodu, to otežava poslije dodatne radnje”, rekao je Matić.

Kada je suđenje za ubistvo novinara počelo, navodi Matić, krenule su i opstrukcije.

“Pa su svjedoci iz Državne bezbjednosti sinhronizovano svjedočili. Zna se da je u danu kad je Slavko ubijen, tih 27 osoba i organizatori praćenja, da su se okupili na jednom mjestu i dogovorili na koji način će se govoriti na tom suđenju”, kaže Matić.

Dodaje da je bila i opstrukcija dokaza.

“Imamo opstrukciju korpusa dokaza, a to su trake na kojima je snimano kretanje svih koji su pratili Ćuruviju. Kroz te dokaze imamo nacrtanu situaciju, ubjedljivi su dokazi, zatim činjenica da je prvostepeno vijeće donijelo presudu u kojoj je NN lice izvršilac ubistva, to je takođe bila opstrukcija”, smatra Matić.

Prema njegovim riječima, pravosudni sistem je pao na ovom slučaju.

“I ako bude oslobađajuća presuda, pokazaće se da je nesposoban da zaštiti novinare, da riješi ubistvo Ćuruvije. Da se u budućnosti možemo nadati drastičnim slučajem nasilja nad novinarima, i ne samo nad novinarima, već i političarima”, zaključio je Matić.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Video hit dana,

18:20h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:52h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:44h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:19h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:54h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:50h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:35h

Skip to content