Presuda Evropskog suda: Kriptovane poruke koje je presrela druga država ne mogu se koristiti kao dokaz, crnogorski pravosudni organi moraju postupiti shodno odluci

Radio Titograd

04.05.2024, 13:50h

< 1 min

foto-pixabay

U kontekstu krivičnog postupka u Njemačkoj koji se odnosi na ilegalnu trgovinu drogom koja uključuje upotrebu šifrovane telekomunikacione usluge EncroChat, Evropski sud pravde pojasnio je određene uslove za prenos i korišćenje dokaza prema Direktivi u vezi sa Evropskim istražnim nalogom (EIO) u krivičnim materijama.

EIO za prenos dokaza koje je već prikupila druga država članica može, prema pojašnjenju Evropskug suda pravde, pod određenim uslovima, da izdaje javni tužilac. Uslovi koji važe za prikupljanje dokaza u državi koja izdaje EIO ne moraju da budu zadovoljeni da bi se on izdao. On, međutim, mora biti usklađen sa osnovnim pravima lica na koje se odnosi.

Advokat Damir Lekić povodom presude Evropskog suda pravde za portal Standard kaže da je upoznat sa presudom i da je istu dostavio medijima.

Lekić navodi da bi naši sudovi sada trebalo da postupe po njoj te da počnu da izdvajaju ove dokaze iz spisa kao pravno nevaljane, te da ukidaju određene ili produžene pritvore, i da zavisno od faze postupka sudovi iste obustavljaju, a državni tužioci odustaju od krivičnog gonjenja.

U presudi Evropskog suda pravde se navodi da o mjeri presretanja koju sprovodi jedna država članica na teritoriji druge države članice, ta druga država mora biti blagovremeno obaviještena, pojašnjavaju iz Evropskog suda pravde.

Izvor: Standard

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content