Premijerski sat: Spajić bi danas u Skupštini trebalo da odgovara na pitanja poslanika

Radio Titograd

01.07.2024, 08:11h

3 min

Foto: Vlada CG

 

Predsjednik Vlade Milojko Spajić trebalo bi danas na Premijerskom satu u Skupštini Crne Gore da odgovara na pitanja poslaničkih klubova. Premijerski sat je trebao biti održan u subotu ali je odložen za danas u 11 časova. CdM će pratiti sjednicu uživo.

Poslanik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković pitaće premijera o najavljenim izmjenama Zakona o državljanstvu i Ustavu.

“Predsjedniče vlade, izašli ste sa prijedlogom o izmjeni Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva. Da li je izmjena ovog zakona pokrenuta od strane nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova, da li se o tome već raspravljalo na Vladi, da li je urađena odgovarajuća stručna analiza prije nego što ste najavili intervencije u tako značajnoj oblasti, i da li imate bilo kakav pisani dokument u formi nacrta izmjene zakona, zapisnika ili dokumenta koji potvrdjuje da se na nivou resora, vlade ili nekog vladinog tijela na ovu temu raspravljalo”, glasi pitanje Vukovića.

Šef Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić pitaće Spajića kako ocjenjuje pregovarački proces do sada i činjenicu da poslije 12 godina dolazimo u situaciju da možemo da dobijemo završna mjerila za poglavlja 23 i 24, ali i da zatvaramo ostala pregovaračka poglavlja i kakva je strategija Vlade Crne Gore za nastavak integracionih procesa, budući da je put od IBAR-a do članstva i dalje izazovan a da najveći dio posla tek predstoji?

U ime Posebnog kluba poslanika pitanje Spajiću postaviće poslanica Radinka Ćinćur.

“Zanima nas, koji su to mehanizmi pomoću kojih planirate doći do minimalne zarade u iznosu od 700 eura za svakog zaposlenog u Crnoj Gori, odnosno kako ćete izvesti tu “magiju” da imamo prosječne neto plate u iznosu od 1000 eura, a da nam bruto plate ostanu nepromijenjene, odnosno najniže u regionu i kako će se to reflektovati na penzioni fond? Konkretnije, da li ste u mogućnosti da nam objasnite reformu penzionog sistema koju namjeravate da sprovedete u djelo”, glasi pitanje koje će postaviti Ćinćur.

Pitanje za Spajića ima poslanik DNP-a Milun Zogović.

“Da li ste zadovoljni dosadašnjom dinamikom sprovođenja programa “Evropa sad 2”, koji je krajnji rok za implementaciju svih mjera iz programa i da li su neosnovane medijske najave da je ukidanje penzijskih doprinosa i reforma Fonda penzijsko invalidskog osiguranja neophodan preduslov za punu realizaciju programa “Evropa sad 2””, pitaće Zogović.

Poslanik Nikola Zirojević pitaće Spajića: “Da li Vas brine činjenica da ste, uprkos priči o pomirenju i Crnoj Gori kao faktoru stabilnosti u regionu, uspjeli da narušite odnose sa Republikom Hrvatskom (protestna nota), Bosnom i Hercegovinom (protestna nota) i Republikom Srbijom (reakcije njihovih predstavnika vlasti)?”

“Šta Vlada Crne Gore u narednom periodu planira da uradi kako bi region Plava i Gusinja dobio neophodne pretpostavke za razvoj i valorizaciju potencijala sa kojim raspolaze”, pitaće polsanik Bošnjačke strane Damir Gutić.

Predsjednik GP URA Dritan Abazović je takođe spremio pitanje za Spajića.

“Da li Vi stojite iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira Vaš ministar pravde Andrej Milović?”, pitanje je Abazovića.

Pitanje predsjednika Hrvatske građanske inicijative HGI Adrijan Vuksanović za Spajića glasi: “Kako ocjenjujete odnose Crne Gore i Republike Hrvatske za vrijeme Vašeg mandata?”

Šefa poslaničkog kluba Demokrata Borisa Bogdanovića interesuje premijerov stav o tome da je prilikom posljednih hapšenja prisutan revanšizam.

“U javnosti, posebno nakon hapsenja Veselina Veljovića, Zorana Lazovića, Milivoja Katnića, 50 članova drugih kriminalnih organizacija, te pretresa objekata u vlasništvu Bemaxa, pojedini mediji, organizacije i grupe pokušavaju nametnuti narativ da Specijaino državno tužilaštvo, sektor bezbjednosti i Vlada Crne Gore postupaju selektivno i revanšistički, prema svojim političkim neistomišljenicima. Da li je, prema Vašem mišljenju, hapšenje i procesuiranje, osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije revanšizam prema izabranim, imenovanim ili na druge nažine angazovanim licima u sistemu javne uprave? Da li je nekom iz javne administracije, prijećeno da će ostati bez posla zbog njihove političke opredijeljenosti ili neopredijeljnosti?”

Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije pitaće premijera: “Da li je Vlada spremna da učestvuje u realizaciji projekta “Sunčani grad” u Nikšiću?”

A.O.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:25h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:20h

Skip to content