Premijer Španije: Sazrelo je vrijeme da Crna Gora postane 28. članica EU

Radio Titograd

10.07.2024, 20:13h

< 1 min

Sazrelo je vrijeme da Crna Gora postane 28. članica Evropske unije, a politika premijera Spajića vodi zemlju u tom pravcu, poručio je premijer Španije Pedro Sančez tokom susreta sa premijerom Milojkom Spajićem na marginama NATO Samita koji se održava u Vašingtonu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.

Kako se navodi, prmijer je tokom razgovora istakao značaj učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju te na toj liniji zahvalio Španiji na podršci tokom prethodnih sedam mjeseci. Dobijanje IBAR-a, kako je kazao, jednako je važno za Crnu Goru koliko i za samu Evropsku uniju te na toj linjij iskazao očekivanje da će završna faza pregovaračkog procesa doprinijeti punoj transformaciji Crne Gore u zrelu i ekonomski osnaženu državu članicu.

Premijer Španije je pozdravio “izuzetan napredak Crne Gore” i kazao da je svojim članstvom u NATO, dostizanjem izdvajanja od preko 2% BDP-a za odbranu ali i dosljednim sprovođenjem politika Saveza u svim oblastima Crna Gora pokazala da je “zemlja na koju Evropska unija može da računa”. Sazrelo je vrijeme da Evropska unija dobije 28. državu članicu, poručio je Sančez, piše u saopštenju.

“Dvojica premijera saglasni su i da je odnosima Crne Gore i Španije potreban novi zamajac te istakli potrebu inteziviranja ekonomskog dijaloga u narednom periodu. Na toj liniji dogovoreno je da kao dvije meditaranske zemlje iCrna Gora i Španija intenziviraju saradnju u oblasti turizma i hotelijerstva, dok je premijer Sančez prenio i interesovanje španskih kompanija za projekte u Crnoj Gori”, navode iz Spajićevog kabineta i dodaju da su sagovornici izarazili zadovoljstvo učešćem na istorijskom Samitu NATO-a u Vašingtonu i ponovili opredijeljenost da i u daljem djelovanju doprinose ciljevima Alijanse njamoćnijeg odbrambenog saveza na svijetu.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:53h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:46h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:39h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 10:28h

Skip to content