Premijer Palestine: Zemlje koje su najavile zamrzavanje pomoći UNRWA, da povuku odluku

Radio Titograd

29.01.2024, 15:20h

2 min

Pozivamo zemlje koje su najavile privremeno zamrzavanje nove finansijske pomoći UNRWA-i (Agencija UN-a za palestinske izbjeglice) da povuku svoju odluku, poručuju iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Sa velikom zabrinutošću, kako kažu, gledamo na “opasne posljedice rata koji se vodi protiv UNRWA-e i prekida njenog finansiranja”.

“Agenciju UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) je primarni pružalac humanitarne pomoći palestinskom narodu u Gazi i moramo joj omogućiti da zajedno sa ostalim međunarodnim institucijama nastavi svoj rad na obezbjeđivanju humanitarne pomoći izbjeglicama u ovim veoma teškim vremenima. Obustava sredstava UNRWA-e poklapa se sa planom Izraela da raseljava palestinski narod u Gazi, i dolazi tokom katastrofalne humanitarne situacije u trenutku kada je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da odmah dozvoli da pomoć uđe u pojas Gaze”, navodi se u saopštenju dostavljenom iz palestinske ambasade u Podgorici, koje potpisuje premijer Palestine Dr Mohammad Shtayyeh-a.

Izraelska kampanja, prema njegovim riječima, je pokrenuta protiv agencije UN-a nakon izraelskih optužbi protiv dijela osoblja agencije, bez prethodnog čekanja na završetak istrage, i uprkos, kažu, tvrdnjama agencije da nije odgovorna za bilo kakav jednostrani rad svojih pojedinaca.

“Ovakve akcije protiv agencije nisu nove jer Izrael, okupaciona sila, već neko vrijeme radi na likvidaciji humanitarne agencije zbog njene povezanosti sa palestinskim izbjeglicama i njihovim pravom na povratak. Izraelski napad na Ujedinjene nacije uopšte, a posebno na UNRWA-u, predstavlja čin odmazde protiv agencije zbog svjedočenja i izjava koje je dala Međunarodnom krivičnom sudu u vezi sa nastavljenim izraelskim zločinima u Gazi”, kazao je premijer.

Obustava finansiranja UNRWA-e, kaže, dolazi nakon 114 dana agresije na Gazu, pri čemu se “povećava broj ubijenih, a raseljavanje, glad, nestanak struje i nestašica vode se nastavljaju”.

“Svijet mora početi da preduzima kaznene mjere protiv Izraela, okupatorske sile, a ne protiv međunarodne humanitarne organizacije koja služi žrtvama Izraela. Zamrzavanje finansiranja za UNRWA direktno je u suprotnosti sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda o povećanju isporuke pomoći u Pojasu Gaze”, naveo je palestinski premijer.

Takva odluka, kako upozorava, bi imala dodatne “razorne efekte na ljude kojima je potrebna pomoć u Pojasu Gaze”.

“UNRWA predstavlja kumulativno sjećanje na patnje palestinskih izbjeglica gdje god da se nalaze, uključujući Siriju, Liban, Jordan, pojas Gaze i Zapadnu obalu. Tokom godina rada UNRWA je bila izvor nade za palestinske izbjeglice da se vrate svojim domovima u skladu sa rezolucijama UN-a, posebno rezolucijom br. 194”, zaključio je premijer.

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content