Premijer Izraela poručio Palestincima da uzmu budućnost u svoje ruke

Radio Titograd

08.08.2022, 23:59h

2 min

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je da stanovnici pojasa Gaze mogu da izaberu put mira i ekonomskog razvoja, ali ako to ne učine jevrejska država će se braniti.

On je to rekao sumirajući trodnevnu vojnu operaciju u Gazi, dan poslije uspostavljanja prekida vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada.

„Želim da se obratim stanovnicima Gaze i da im kažem: postoji drugi put. Mi ćemo znati da se branimo protiv svakog ko nam prijeti, ali mi takođe znamo da pružimo rad i sredstva za život i dostojanstven život svakom ko želi da živi mirno pored nas“, rekao je Lapid u obraćanju javnosti.

On je rekao da postoji drugi način da se živi i podsjetio na takozvane Sporazume Avram o uspostavljanju odnosa sa četiri arapske zemlje prije dvije godine, saradnji u inovacijama i ekonomiji, regionalnom razvoju i zajedničkim projektima.

„Izbor je vaš. Vaša budućnost zavisi od vas“, dodao je u svom prvom javnom govoru poslije najnovijeg sukoba u Gazi predsjednik prelazne Vlade Izraela.

Lapid je ocijenio da su u sukobu koji je trajao 66 sati svi ciljevi Izraela postignuti i da je obnovljena sposobnost zastrašivanja, ali se obratio i stanovnicima Gaze, rekavši da može biti drugačije ako odbace nasilje.

„Tokom čitave operacije poseban napor je uložen da se spriječi povređivanje onih koji nisu umiješani. Država Izrael se neće izviniti za zaštitu svojih građana upotrebom sile, ali smrt nevinih, posebno djece, slama srce“, rekao je izraelski lider.

Prekid vatre koji je stupio na snagu u nedjelju u 23.30 sati, zahvaljujući posredovanju Egipta, se održao i u pojasu Gaze je ponovo počela da radi jedina električna centrala, koja je ostala bez goriva u subotu, i Izrael je počeo da otvara prelaze ka palestinskoj teritoriji.

Ta zemlja je takođe ukinula bezbjednosne restrikcije uvedene u izraelskim gradovima u pograničnom području.

Za tri dana sukoba poginulo je 44 Palestinaca, uključujući 15 dece i četiri žene i 311 osoba je ranjeno, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Među ubijenima, 12 su ekstremisti Islamskog džihada, jedan je iz manje oružane organizacije i dva iz policije povezane sa Hamasom, vladajućim u Gazi, koji nije učestvovao u sukobu.

Na izraelskoj strani niko nije ubijen ni teško ranjen, ali je nasilje prijetilo da preraste u novi rat. Zahvaljujući činjenici da je Hamas ostao po strani to se nije dogodilo, navodi AP.

Moguće je da Hamas strahuje od izraelskih osveta i poništavanja ekonomskog razumjievanja s Izraelom, uključujući davanje izraelskih radnih dozvola koje obezbjeđuju ključni prihod za hiljade stanovnika Gaze.

Najnovije nasilje možda je doprinijelo popularnosti Lapida koji nije imao iskustva u vođenju vojnih operacija, a ova je započeta manje od tri meseca prije opštih izbora u kojima će on nastojati da ostane na funkciji.

Izvor:Beta

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 19:58h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:56h

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 18:14h

Skip to content