Prekić: SPC indirektno podržava zločine; Olenik: Ako imate dovoljno da platite dobićete odlikovanje

Radio Titograd

19.09.2022, 06:39h

4 min

Foto:PA

Sagovornici Analitike ocijenili da se SPC u potpunosti stavila na raspolaganje nacionalističkoj politici zvaničnog Beograda, te da je odlikovanje osuđenog ratnog zločinca Šešelja samo nastavak dosadašnje prakse

Legitimizacija politike zločina i(li) priprema za novo zlo – teza je koja se danima razmatra u intelektualnim, političkim i medijskim krugovima u regionu, nakon skandalozne odluke SPC da uruči orden ratnom zločincu Vojislavu Šešelju. Da sramota po SPC bude još veća, Šešelju je ovo treće odlikovanje koje je dobio od Crkve. Takođe, još jedno u nizu spornih odlikovanja SPC svakako je i orden Sv.Save koji je nedavno dodijeljen osvjedočenom ksenofobu, mađarskom premijeru Viktoru Orbanu za, kako su obrazložili, „odbranu hišćanskih vrijednosti“.

Sagovornici Portala Analitika istoričar Adnan Prekić i advokat i narodni poslanik iz Srbije Aleksandar Olenik smatraju da je odluka SPC o odlikovanju osuđenog ratnog zločinca Šešelja nastavak dosadašnje prakse, te da ta vjerska organizacija “prodaje odlikovanja”, za koje je osim novca, potrebno i pružanje podrške srpskom nacionalizmu i ratnim zločincima.

U sukobu sa vrijednostima moderne, evropske zajednice

“Politika SPC je politika kontinuiteta koja svjedoči da SPC ne samo da nije spremna da se ogradi od djelovanja pojedinaca i grupa koji su učestvovali u zločinima 90-ih, već na ovaj način indirektno podržava takve postupke”, ističe Prekić.

Foto: SRS

Prema njegovim riječuma, takve poruke ukazuju na spremnost SPC da prihvati ono što su posljedice nacionalističke politike.

“Upravo ideja svetosavlja koja promoviše jedinstvo vjere, države i nacije generiše sve ove probleme i gura SPC u otvoreni sukob sa vrijednostima moderne, evropske zajednice”, dodaje Prekić.

Ističe i da je, nažalost, odnos prema ratnim zločincima i ratovima 90-ih samo jedna od tema kojom ova vjerska zajednica pokazuje nespremnost i nezainteresovanost da prati dinamiku savremenog društvenog razvoja.

SPC prodaje svoja odlikovanja

Olenik smatra da “SPC prodaje svoja odlikovanja”, za koje je osim novca, kako ističe, potrebno i pružanje podrške srpskom nacionalizmu i ratnim zločincima.

“Konkretno, ako imate dovoljno da platite, dobićete odgovarajuće odlikovanje. Ovo je više puta, i to javno, izrekao Porfirije, ali prije izbora za patrijarha. Pored novca, potrebno je da podržavate srpski nacionalizam, ratne zločince, politiku ’Velike Srbije’ koja se sada na domaćem tržištu prodaje pod nazivom ’Srpski svet’, a za inostrano tržište to je ’Otvoreni Balkan’, i orden vam je zagarantovan”, ističe Olenik.

Foto: Foto: UGC

Za Portal Analitika, on najavljuje da će kao narodni poslanik inicirati raspravu po ovom pitanju u tamošnjoj skupštini.

Crkva Srbije prerasla u militantnu političku organizaciju

Prema riječima Olenika, društveni uticaj SPC u Srbiji je ogroman. Kaže da dolazi do takvog prožimanja između SPC i države da u nekim situacijama, kako pojašnjava, crkva presudno utiče na politiku države.

Naš sagovornik primjećuje i da od propovijedanja ljubavi i brige za ljude suštinski nije ostalo ništa.

“Nažalost, SPC je odavno prerasla u militantnu političku organizaciju koja se u potpunosti stavila na raspolaganje dominantnoj nacionalističkoj politici zvaničnog Beograda. Zauzvrat, SPC dobija ogroman novac iz budžeta, mogućnost izgradnje i prodaje nekretnina, vjeronauku u državnim školama, oslobađanje od poreza i nekažnjivost po zakonima države”, napominje Olenik.

Foto: spc

Nakon smjene vlasti, kako dodaje, tužilaštva u Srbiji imaće pune ruke posla u vezi sa SPC, “počevši od pedofilije pa do finansijskog kriminala”.

“Kako je SPC postala politička organizacija, onda se protiv njenog malignog uticaja mora i boriti na politički način, a to se može ostvariti ukidanjem vjeronauke u državnim školama i uvođenjem poreza za SPC, što je već sada dio mog političkog programa kojeg zastupam u narodnoj skupštini”, poručio je Olenik.

Vratiti SPC u ustavni i zakonski režim

Sagovornici Portala Analtika osvrnuli su se i na glasna protivljenja Europrajdu od strane SPC, kao i na još glasniju tišinu institucija na poruke mržnje i netrpeljivosti.

“Odnos SPC prema temeljnim ljudskim pravima, manjinskim zajednicama, seksualnim pravima ili rodnoj ravnopravnosti, potvrđuje tezu o njihovoj nespremnosti da se prilagode izazovima modernog, demokratskog i pluralnog društva”, istakao je Prekić.

Foto: Pobjeda

Sličnog stava je i Olenik. On dodaje da je SPC u Srbiji iznad zakona, pa su zbog toga i pozivi na ubistva pripadnika LGBTIQ i to automatskim oružijem na Europrajdu, izrečeni od strane vladike Banatskog, ostali bez reakcije tužilaštva.

“Sadašnja vlast Aleksandra Vučića podstiče i organizuje desničarske organizacije i to zajedno sa agenturnom mrežom ruskih agenata i tu im je SPC glavni izvođač radova. Predsjedniku su ovakve političke, ali i nasilne aktivnosti SPC i desničarskih organizacija potrebne da bi sebe pokazao u boljem svijetlu Evropi i svijetu i da imao opravdanja za gašenje evropskog puta Srbije. Rusima odgovara svaka destabilizacija na Balkanu, pogotovo u Srbiji jer se tako otvaraju mogućnosti novih sukoba upravo u Crnoj Gori i BiH”, ocjenjuje Olenik.

Naš sagovornik dodaje da se i ono malo institucija koje su izgrađene početkom 2000. sistematski rasturaju već deset godina tako da, prema njegovim riječima, u Srbiji suštinski nema institucija, već o svemu odlučuje – jedan čovjek.

“Generalno, kada je SPC u pitanju, insistiram na dosljednoj primjeni ustava koji jasno odvaja crkvu od države. Tek promjenom vlasti u Srbiji biće moguće vratiti SPC u ustavni i zakonski režim, jer će ovaj proces biti dugotrajan i zahtijevaće ponovnu izgradnju građanskih institucija”, poručuje Olenik.

Novi dokazi o prikrivanju pedofilije, na potezu tužilaštvo u Podgorici

Govoreći o postupku izviđanja protiv Mitropolije zbog prikrivanja pedofilije u Crkvi, Olenik je, kao punomoćnik bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, kazao da je sada na potezu tužilaštvo u Podgorici.

“Svedočenje gospodina Jovanovića sa novim dokazima je stiglo u Više državno tužilaštvo u Podgorici, tako da očekujemo sljedeće korake od strane ovog tužilaštva”, poručio je Olenik.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 18:14h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:02h

Skip to content