Pregovori u Kairu uz učešće Hamasa, Izraela i CIA-e; Prijetnje širom Bliskog istoka

Radio Titograd

08.04.2024, 07:15h

< 1 min

Izvor:Guliver

 

Prošlo je šest mjeseci od početka sukoba u Gazi – Hamas tvrdi da će vojnici Izraela gorjeti na ulicama palestinske enklave, a Tel Aviv da je blizu konačne pobjede. Dalje od borbi, i poslije zapaljivih izjava, sukobljene strane potvrdile su učešće na još jednoj rundi pregovora u Kairu. Upozorenja se šire Bliskim istokom – Iran prijeti zbog napada na konzulat u Damasku, IDF zbog čestih udara Hezbolaha, a pobunjeničke grupe zbog zločina nad Palestincima.

Šest mjeseci od početka sukoba

Borbe u Pojasu Gaze traju pola godine, a izraelski premijer Benjamnin Netanjahu tvrdi “da su na korak od pobjede”, dok vojska najavljuje ofanzivu na Rafu i sjever palestinske enklave.

Egipat će biti domaćin nove runde pregovora o mogućem primirju i oslobađanju izraelskih talaca i palestinskih zarobljenika. Tel Aviv i Hamas su potvrdili učešeće. Dijalogom će posredovati i Sjedinjene Države, te Katar, dok će Mosad, Šin Bet i CIA biti dio delegacija.

Ujedinjene nacije potvrđuju da je situacija u Gazi katastrofalna, što prikazuju brojke – više od 32.000 poginulih, 75.000 ranjenih i dva miliona prinudno raseljenih.

Predsjednik parlamenta u Iranu smatra da Izraelu slijedi “neizbježna osveta” zbog udara na njihov konzulat u Siriji, dok visoki zvaničnik upozorava da “nijedna izraelska ambasada nije bezbjedna”.

Pretnje je uputio i Izrael, ovaj put Hezbolahu, navodeći da je sprovedena još jedna faza priprema za rat sa libanskom organizacijom, a brigada Al Kasam poručuje trupama Vojske Izraela da će njeni pripadnici ”gorjeti na ulicama Gaze”.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content