Pregoreksija – poremećaj sa ozbiljnim posljedicama

Radio Titograd

30.12.2023, 05:57h

2 min

Foto:Pixabay

Žene s ovim poremećajem imaju prekomjeran strah od debljanja u trudnoći. Stoga se izlažu vrlo restriktivnim dijetama i ekstremnim vježbama što za posljedicu ima pojavu pregoreksije.

Pregoreksija je pojava simptoma anoreksije kod žena u trudnoći. Trudnice koje pate od ovog poremećaja boje se dobijanja kilograma tokom trudnoće pa posežu za striktnim dijetama, ali i napornim i učestalim vježbama.

Znakovi pregoreksije
Ovo stanje uključuje neuredno konzumiranje obroka, ograničavanje unosa hrane, namjerno povraćanje, pretjerano vježbanje i slabo ili gotovo nikakvo dobijanje kilograma. Trudnice koje pate od pregoreksije najčešće rade kombinaciju navedenih stvari koji su očiti pokazatelji da žena pati od anoreksije u trudnoći.

Osim toga, trudnice će zbog toga izbjegavati posjete doktoru kako se ne bi otkrilo što rade, odnosno da se vrlo strogo drže restriktivnih i strogih pravila prehrane i vježbe zbog straha od debljanja. Takođe, često će htjeti jesti same izolovane od drugih kako ne bi primijetili što rade, odnosno koliko (ne) jedu.

Valja naglasiti kako je dobijanje kilograma u trudnoći zdravi tok cijelog procesa i da se kilogrami mogu skinuti i nakon porodjaja.

Stoga žene koje pate od pregoreksije mogu imati ozbiljne komplikacije u trudnoći.

Simptomi pregoreksije
Simptomi pregoreksije mogu biti opasni. Kod trudnice koja pati od anoreksije u trudnoći mogu se pojaviti sljedeći:

– hronični umor

– vrtoglavica

– mentalna nejasnoća

– gastrointestinalne tegobe

– sram ili krivica zbog debljanja

– osjećaj ‘odsječenosti’ od trudnoće

– opsjednutost ‘zdravom’ prehranom

Iako mogu imati najbolje namjere kada je u pitanju ishrana, kod trudnica to može izazvati puno veće i štetnije posljedice ne samo za majku, nego i za dijete.

Uz to, žene mogu biti pod velikim stresom ako se ne uspijevaju pridržavati strogog režima koji su si zadale, a to je pak druga strana štetnosti na organizam trudnice.

Posljedice pregoreksije
Žene koje pate od pregoreksije imaju mnoge zdravstvene probleme koji se odražavaju i na bebu.

Može dovesti do preranog porodjaja, ali i do preniske tjelesne mase djeteta pri rođenju.

Bez dovoljno hranjivih sastojaka i kalorija za prehranu koje je tijelu u trudnoći prijeko potrebno, postoji veći rizik od niske porođajne težine. To može rezultirati problemima koji uključuju poteškoće u dojenju, povećani rizik od bolesti i kašnjenja u razvoju.

Liječenje pregoreksije
Trudnice koje pate od pregoreksije mogu se liječiti tokom trudnoće, ali prvi je korak da same sebi priznaju kako imaju problem.

U tom je procesu bitno da uz sebe imaju osobu od povjerenja i na koju će se moći osloniti tokom liječenja.

Liječenje pregoreksije može uključivati kombinaciju terapija i praćenja stanja tokom trudnoće, od ginekologa pa do psihoterapije. No, najbolja opcija bi bila odlazak kod doktora koji je specijalizovan za liječenje poremećaja prehrane.

Zaključak
Pregoreksija pogađa trudnice koje se boje dobijanja kilograma u trudnoći. Takvo anoreksično stanje u trudnoći može imati ozbiljne posljedice na majku, ali i na dijete. Stoga je ključno ne ignorisati simptome pregoreksije i zatražiti pomoć na vrijeme.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content