Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 26. Međunarodnoj manifestaciji maslinara u Zadru

Radio Titograd

17.03.2024, 21:27h

2 min

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 26. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana „Noćnjak 2024”, koju je održana u Zadru / Republika Hrvatska od 14 do 17. marta tekuće godine.
„Noćnjak 2024” je nakon sadnje spomen masline Noćnjak 2024., u kongresnoj dvorani „Oblica” Hotela Kolovare u Zadru, uz prisustvo ministrice poljoprivrede Republike Hrvatske gđe Marije Vučković, otvorenim proglasio predsjednik Republike Hrvatske gdin Zoran Milanović.


Na manifestaciji su proglašeni šampioni i vicešampioni
za kvalitet i izgled maslinovih ulja, a dodijeljena su i druga priznanja zaslužnima kojima maslina život znači.
U okviru programa „Noćnjak 2024”, CDPR je prisutnima i gostima na manifestaciji predstavilo i promovisalo bogato ilustrovanu monografiju „Maslina”, životno djelo pok dr Ksenije Miranović, prvog experta za maslinarstvo u bivšoj SFRJ,u kojem je ona sabrala sav svoj dugogodišnji rad i iskustvo u maslinarstvu. Istom prilikom CDPR je pored monografije predstavilo brošuru „Maslinovo ulje i zdravlje” koja je korisna ne samo maslinarima, nego i svim ostalim građanima i podijelilo je sudionicima i gostima manifestacije.
Na Manifestaciji su održane mnogobrojne edukativne radionice, a ponuđena su na kušanje i različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i loša, a kušala
su se i šampionska maslinova ulja.
Takođe su prezentirane stručno – naučne teme uključene kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. O tim temama razgovaralo se i tokom stručnih skupova o maslinama i maslinovom ulju.
Manifestacija „Noćnjak 2024” iskorištena je i za obilazak samog grada Zadra, a obiđeni su i Vidikovac Kamenjak, Benkovac, Zavičajni muzej i Kaštel Benković, kao i PZ MasVin u Polači gdje je priređen domjenak – ručak.
Ipak, svečano uručivanje priznanja, proglašenje pobjednika i bal šampiona očekivano su privukli najveću pažnju sudionika manifestacije, koju su Lordan Ljubenkov i Želimir Bašić, predsjednik i predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije ocijenili kao jednu od do sada najuspješnijih.
Dodjeli priznanja prisustvovali su brojni gosti, a među njima i maslinari iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content