Predsjednik Milatović povodom 8. marta Međunarodnog dana žena posthumno odlikovao Sofiju Klikovac Ordenom Crnogorske zastave III stepena

Radio Titograd

08.03.2024, 12:50h

< 1 min

Foto: Kabinet predsjednika

 

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, predsjednik države Jakov Milatović posthumno je odlikovao Sofiju Klikovac Ordenom Crnogorske zastave III stepena koji se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru, a Orden je uručio njenoj kćerki Ani Klikovac.

Tom prilikom, Predsjednik Milatović je čestitao 8. mart svim ženama u Crnoj Gori i istakao da na ovaj način odajemo poštovanje ličnosti koja je svoj život posvetila obrazovanju budućih naraštaja i progresivnim idejama koje su obezbjedile bolji status ženama u našoj zemlji.

Dodao je da je njen legat crnogorskom društvu nemjerljiv i da je ostao zauvijek vidan kroz oblikovanje velikog broja generacija, ali i kroz avangardna rješenja koja su ženama omogućile povratak na tržište rada i profesionalan razvoj.

Naglasio je da se ovim odlikovanjem podsjeća na istorijski značaj crnogorske žene u izgradnji modernog i prosperitetnijieg društva, te poručio da je obaveza svih nas da kreiramo ambijent u kojem su jednakost, poštovanje i solidarnost preduslov bolje budućnosti za sve.

Sofija Klikovac bila je doajen predškolskog vaspitanja i obrazovanja i „najpoznatija crnogorska majka“, kako su je mnogi nazivali zbog njenog višedecenijskog rada i herojske borbe za stvaranje uslova za zdrav rast i razvoj djece. Bila je pokretač predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori i osnivač prvih dječijih jaslica. Nakon 41 godine posvećenog rada za sobom je ostavila 17 objekata, jaslica i vrtića JU „Ljubica Popović”.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content