Predsjednici SAD, Meksika i Kanade sljedeće sedmice na samitu u Meksiko Sitiju

Radio Titograd

08.01.2023, 09:28h

2 min

Foto: Reuters

Predsjednik Džo Bajden izjavio je da će posjetiti granicu Teksasa i Meksika uoči samita sljedeće sedmice sa liderima Meksika i Kanade, što je potez koji usmjerava pažnju na imigraciju, jednu od tema sastanka i osjetljivo unutrašnje pitanje za Bajdena. Lideri će da razmatraju i druge teme tokom dvodnevnog samita u Meksiko Sitiju.

Trojica lidera uvijek imaju mnogo tema za razgovor kada se sastanu. Oni zajedno nadgledaju teritoriju od skoro 20 miliona kvadratnih kilometara, na kojoj živi više od pola milijarde ljudi. Dok se sjevernoamerički šefovi država pripremaju za samit sljedeće sedmice u glavnom gradu Meksika, ogroman priliv migranata kroz južnu granicu SAD biće u centru pažnje.

Iz Američke carinske i granične bezbjednosti naveli su da je bilo skoro 2,4 miliona prelazaka migranata na južnoj kopnenoj granici u fiskalnoj 2022. godini. Većina njih su meksički državljani, ali veliki broj uključuje i migrante sa Kube, Haitija, Nikaragve i Venecuele.

Uoči samita sljedeće sedmice, predsjednik Džo Bajden najavio je nova imigraciona ograničenja i rekao da će da posjeti američko-meksičku granici na koju ga njegovi protivnici već dugo pozivaju.

– Sljedeće sedmice ću otputovati u Meksiko gdje ću se sastati sa predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom. Imamo veliku agendu koja pokreće pitanja poput klimatske krize i ekonomskog razvoja. Međutim, jedan važan dio tog programa je jačanje granice između naših zemalja i lično ću posjetiti granicu ove nedjelje u El Pasu, u Teksasu, da procijenim operacije sprovođenja zakona na granici, sastanem se sa lokalnim zvaničnicima i liderima zajednica i stanovnicima na granici – rekao je američki predsjednik.

Neki analitičari kažu da fokus na granicu odvraća pažnju od drugih važnih pitanja između tri naroda, koji imaju značajne trgovinske, kulturne i ekološke veze.

Erik Farnsvort iz organizacije “Savjet dvije Amerike” kaže da ono što treba da se desi i što može da se desi su vjerovatno dvije odvojene stvari.

– Mislim da će sva trojica lidera gledati na ovaj samit kroz domaći objektiv i pokušavati da naprave napredak po pitanjima koja utiču na njih na unutrašnjem planu. U Sjedinjenim Državama, to je očigledno migracija – istakao je on.

Međutim, taj fokus takođe može donijeti korist Meksiku, kažu analitičari, odvraćajući pažnju od problema te zemlje sa bezbjednošću, trgovinom narkoticima, demokratskim nazadovanjem i velikim sporom sa SAD oko energetske politike.

Mariana Kampero iz Centra za strateške i međunarodne studije smatra da će “činjenicu da migracija ima veliki politički uticaj na biračko tijelo Sjedinjenih Država, predsjednik Lopez Obrador koristi kao način da primora Bajdenovu administraciju da zažmuri na mnoge od drugih zloupotreba.”

Farnsvort poziva lidere da gledaju dalje od Sjeverne Amerike.

– Ako se sastanak pretvori u diskusiju o komercijalnim sporovima i graničnoj politici – mislim, to su važna pitanja, nemojte pogrešno da me shvatite – ali to znači da će vizija ujedinjenije i konkurentnije Sjeverne Amerike ponovo biti gurnuta u stranu. I mislim da je to pravi gubitak za građane Sjeverne Amerike – rekao je Farnsvort.

Bijela kuća je saopštila da ima mnogo pitanja o kojima treba razgovarati tokom dvodnevnog samita.

– Klimatski i ekološki izazovi, povećanje konkurentnosti Sjeverne Amerike, zaštita zdravlja i bezbjednosti naših građana, zajedničko reagovanje na neregularne migracije u regionu, kao i unapređenje raznolikosti, jednakosti i inkluzija -izjavila je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer.

Međutim, pošto će Bajden prije odlaska u meksičku prijestonicu posjetiti granicu u Teksasu – mjesto koje za toliko ljudi predstavlja tanku granicu između očaja i nade – sve oči će najprije biti uprte tamo.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content