Predlog primirja između Izraela i Hamasa na stolu; Predlog primirja između Izraela i Hamasa na stolu; Mediji: Ako ne bude sporazuma napad na Rafu moguć narednih dana

Radio Titograd

30.04.2024, 09:04h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Šef egipatske diplomatije kaže da je na stolu predlog za primirje u Gazi, ali da čeka odgovore Izraela i Hamasa. Dejvid Kameron navodi da je izraelski predlog predstavljen Hamasu i da uključuje 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika. SAD poručuju da neće podržati najavljenu izraelsku kopnenu ofanzivu na Rafu, dok ne vide plan za sprečavanje nanošenja štete civilima. Nastavljene racije izraelske vojske na Zapadnoj obali.

Mediji: Napad na Rafu će uskoro biti pokrenut ako ne bude dogovora

Izraelski mediji prenose da IDF finalizuje planove invazije na Rafu, kao i da je načelnik štaba izraelskih odbrambenih snaga general-potpukovnik Herci Halevi odobrio konačne planove za vojnu akciju u Rafi.

Mediji navode i da su izraelski tenkovi postrojeni na granici Gaze i spremni za zeleno svjetlo za početak sporne ofanzive, koju Izrael smatra posljednjim neophodnim potezom u borbi protiv Hamasa u Pojasu Gaze, uprkos upozorenjima o humanitarnoj katastrofi.

Ističu i da će napad biti pokrenut ako ne bude dogovora o prekidu vatre sa Hamasom “u narednim danima”.

Kako se tvrdi u medijskim izvještajima, u narednih 48 do 72 sata doći će ili do dogovora o taocima ili početka invazije na Rafu.

Vafa: Palestinac ubijen južno od Hebrona

Izraelske snage su napale i ubile Palestinca u mjestu 22 kilometra jugozapadno od Hebrona, javlja palestinska novinska agencija Vafa.

Kako prenosi agencija, on je bio na putu do posla kada je napadnut.

Bajden: SAD, Egipat, Katar će raditi na punoj implementaciji sporazuma

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom el Sisijem i katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, potvrđujući da će tri zemlje “raditi na obezbjeđivanju pune primjene” uslova sporazuma o prekidu vatre u Gazi, ako se oko njega saglase Izrael i Hamas.

Bijela kuća kaže da je Bajden obojici lidera rekao da je pitanje talaca koje drži Hamas “sada jedina prepreka trenutnom prekidu vatre i pomoći za civile u Gazi”.

Lideri su razgovarali o sporazumu o taocima o kojem se trenutno pregovara, kao i o naporima da se poveća pomoć Pojasu Gaze, dodaje Bijela kuća.

Delegacija Hamasa trenutno je u Kairu na razgovorima o sporazumu sa Izraelom uz posredovanje Katara i Egipta.

Borelj: Nekoliko zemalja će do kraja maja priznati Palestinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da nekoliko zemalja Evropske unije namjerava da prizna Palestinu kao nezavisnu državu do kraja maja.

“Očekuje se da će nekoliko evropskih zemalja priznati palestinsku državu do kraja maja“, rekao je Borelj na marginama specijalne sjednice Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Rijadu, prenosi Al Arabija.

Istovremeno, šef diplomatije EU nije precizirao o kojim zemljama je riječ.

Trenutno Palestinu kao nezavisnu državu priznaje 140 od 193 zemlje članice UN, uključujući Rusiju.

Među evropskim državama, nezavisnost Palestine priznaju Bugarska, Mađarska, Kipar, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka i Švedska.

U martu su Španija, Irska, Malta i Slovenija najavile da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države.

Predlog primirja na stolu

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da je predlog primirja između Izraela i Hamasa na stolu i da je uzeo u obzir stavove obje strane.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron kaže da je izraelski predlog primirja u Gazi predstavljen Hamasu i da uključuje 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika.

I dok izraelske vlasti najavljuju kopnenu ofanzivu na Rafu, američki državni sekretar Entoni Blinken poručuje da SAD neće podržati ofanzivu na taj grad na jugu Pojasa Gaze, dok ne vide plan za sprečavanje nanošenja štete civilima.

Palestinska novinska agencija VAFA navodi da Izraelske odbrambene snage nastavljaju sa racijama na Zapadnoj obali.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 11:08h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:16h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:01h

Skip to content