Predlažu da Župa Nikšićka bude opština

Radio Titograd

15.11.2023, 07:12h

2 min

Foto:RTCG

Župa Nikšićka je do 1954. godine bila samostalna opština. No, već skoro sedam decenija opstaje kao jedna od 32 mjesne zajednice pod okriljem Opštine Nikšić. U mjesnoj zajednici namjeravaju da ožive ideju o samostalnosti Župe, uvjereni da to područje može sebe finansirati.

Studija iz 2016. godine o opravdanosti da Župa bude samostalna opština, dokument je koji uliva nadu Župljanima da opet mogu biti autonomna lokalna uprava. Sa Studijom u ruci i argumentima da ovaj kraj nikšićke opštine može samostalno da funkcioniše, optimisti su u Savjetu mjesne zajednice.

“Kroz dobijanje statusa opštine, Župa bi samo na osnovu Egalizacionog fonda imala blizu pola miliona eura. Rudnici boksita svake godine u budžetu opštine ili države uplaćuju značajna sredstva, ta sredstva nijesu nikada ispod pola miliona eura. Znači samo po toj stavci imamo dobru osnovu da budemo opština”, kaže Dragoljub Radulović, predsjednik MZ Župa.

Ako Nikšić dobije status grada, onda bi i Župa mogla dobiti institut gradske opštine.

To je, kako smatra prvi čovek nikšićkog parlamenta, najbolji i najprihvatljivi model za status Župe.

“Imala bi svoje izvore finansiranja, ima te prirodne resurse, tako da vjerujem da je to ono što je najbolje za Župu i čemu smo mi posvećeni”, kaže predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković.

“Sigurno jedna od narednih stvari će biti insistiranje da Župa kao Župa dobije posebni status, kako gradske opštine, tako i same opštine”, kaže Radulović.

A za razliku od Petnjice i Gusinja, koji su taj status već dobili, Radulović ističe da Župa ima mnogo veće ekonomske potencijale da postane samostalna lokalna uprava.

Pominje primjere i iz Slovenije.

“Slovenija ima trenutno 212 opština. Veliki dio tih opština je sa brojem stanovnika koji je manji nego što je to broj stanovnika koji trenutno ima mjesna zajednica Župa nikšićka”, kaže Radulović.

Ideja je na stolu, ali neće, zaključuje Radulović, još dugo čekati da je zvanično kandiduju.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content