Pravo na popravku proizvoda i nakon isteka garancije

Radio Titograd

07.02.2024, 06:42h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Politički dogovor još formalno trebaju da potvrde Evropski parlament i Vijeće EU-a prije nego postane zakon.

Evropski parlament i Vijeće EU-a postigli su politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati “pravo na popravku” proizvoda i stimulisati ih da produže vijek svojih proizvoda, prenosi Poslovni dnevnik.

U Evropskoj uniji se svake godine proizvede 35 miliona tona otpada iako istraživanje Eurobarometra pokazuje da čak 77 odsto potrošača podržava popravku uređaja, umjesto da kupuju nove.

Prema postignutom dogovoru, potrošačima će popravak uređaja postati pristupačniji ne samo za vrijeme zakonskog trajanja garancije, već i po isteku.

Proizvođači će biti obavezni popravljati uobičajene kućne aparate poput perilica rublja, usisivača, čak i pametnih telefona, a taj popis rasti će  vremenom. Proizvođači će morati informisati potrošače o proizvodima koje su dužni popraviti, a potrošači će imati pravo na zamjenski uređaj dok traje popravka ili se odlučiti na popravljeni uređaj kao alternativu.

Uspostaviće  se besplatna internetska platforma na kojoj će se potrošači moći povezati sa serviserima i trgovcima obnovljene robe i tako upoređivati cijene i tražiti bolje ponude, a još jedna novost za potrošače biće produženje jemstva za jednu godinu nakon popravke uređaja.

“U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umjesto kupovati nove, skupe. Ovo predstavlja značajan uspjeh za Evropski parlament koji se žestoko zalagao za osnaživanje potrošača u borbi protiv klimatskih promjena. Dogovorom se uvodi dodatnih 12 mjeseci zakonskog jemstva za proizvode i osigurava nezavisnim serviserima bolji pristup rezervnim djelovima”, rekao je izvjestitelj Rene Repasi (S&D), za Evropski parlament.

Politički dogovor još formalno trebaju da potvrde  Evropski parlament i Vijeće EU-a prije nego postane zakon. Države članice imaće  dvije godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

05.02.2024. u 10:37h

05.02.2024. u 10:37h

Skip to content