Prava CG: Liberalizovati mjere protiv kovida

Radio Titograd

25.09.2021, 11:21h

2 min

Nove epidemiološke mjere izazvale su nezadovoljstvo i negodovanje kod velikog broja građana, koji su onemogućeni obavljati najosnovnije stvari, smatraju u Pravoj Crnoj Gori.

“Ostavljanje izbora građanima da izaberu da li će prilikom ulaska u neke objekte koristiti potvrdu o vakcinaciji, a vakcina je, napominjemo, besplatna, ili će koristiti druge potvrde, poput potvrde o posjedovanju antitijela ili antigenskog testa u vremenu kad nam je stanovništvo osiromašeno što zbog krize izazvane koronom, što zbog dugogodišnje represije bivše vlasti, i ne može da priušti vađenje testova svakih 48h do 72h, zapravo nije puna sloboda izbora”, poručuju iz partije Marka Milačića.

U Pravoj smatraju da odluka o vakcinisanju mora biti stvar pune slobodne volje i punog slobodnog izbora, kako bi se pokazalo da, kako kažu, živimo u demokratskom društvu u kojem su Ustavom zagarantovane vrijednosti – sloboda izbora, sloboda kretanja i sloboda govora, ali i mogućnost da biramo bez finansijskog opterećivanja građana.

Takođe, iz Prave poručuju da treba obezbijediti vakcine za one građane koji žele da se vakcinišu, ali isto tako da treba poštovati odluku i volju građana koji ne žele da se vakcinišu, bez bilo kakvih posledica po njih.

“Podržavamo to što u Crnoj Gori vakcinacija nije obavezna i ohrabrujemo takav pristup, ali sa druge strane ako vađenje drugih potvrda iziskuje značajna finansijska sredstva građana, smatramo da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje treba barem da uklone ograničenje važenja potvrde pozitivnog PCR testa zbog građana koji su prebolovali koronu, a ne žele da se vakcinišu”, saopšteno je iz Prave.

Smatraju da se mjere mogu dosta liberalizovati i prilagoditi građanima.

“Zašto ograničavati Covid potvrde građanima koji su prebolovali koronu na 6 mjeseci, kad je opšte poznato, da je prirodni stečeni imunitet (preležana infekcija) jači od vještačkog stečenog imuniteta (vakcinacijom)? To potvrđuje podatak iz IZJZ, da je od maja mjeseca od kovid infekcije umrlo 53 vakcinisana pacijenta. Podsjećamo da je od maja prošlo tek 4 mjeseca, a kovid potvrda važi kod vakcinisanih neograničeno”, navode iz Prave.

S druge strane, kako kažu, mnogo manje ili ni jedan pacijent nije umro nakon drugi put preležane infekcije. I struka potvrđuje da je drugi put preležana bolest lakša. Navode i da vakcine kao što se vidi nisu svemoguće, jer vakcinisani, kako kaže, može da oboli, umre, prenese infekciju, a kada putujemo u zemlje EU traže nam PCR test.

“Mnogo je bitnije da se poštuju epidemiološke mjere koje su važile i ranije, a koje su bile liberalnije u odnosu na nove mjere i koje su građani na neki način i prihvatili, jer su im davale određenu dozu slobode, i veću mogućnost izbora. Kao primjer efikasnosti odgovornog poštovanja mjera i ozbiljnog kontrolisanja od strane institucija u čijoj je to nadležnosti imamo Kinu koja je suzbila epidemiju prije pojave vakcina za samo 4 mjeseca”, zaključuje u saopšetenju Prava.

 

Izvor:Antena M

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 11:26h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 11:17h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:42h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:34h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:28h

Skip to content