Prašume nestaju brzinom od deset fudbalskih terena u minutu

Radio Titograd

06.04.2024, 05:43h

2 min

Foto:Pixabay

 

Uprkos velikom napretku u Brazilu i Kolumbiji, krčenje šuma zbog potrebe za poljoprivrednim zemljištem „slistilo“ je tokom 2023. godine područje veliko skoro kao Švajcarska.

Uništavanje najočuvanijih oblasti pod prašumama na svijetu nastavilo se nemilosrdnom brzinom i tokom 2023. godine, uprkos dramatičnom padu brojeva kada je riječ o iskrčenim površinama u brazilskoj i kolumbijskoj Amazoniji, pokazuju novi podaci.

Sa područja velikog skoro kao Švajcarska sklonjeno je rastinje koje je bilo netaknuta prašuma do prošle godine. Površina koja je iskrčena zauzima ukupno 37.000 kvadratnih kilometara, pokazuju podaci do kojih su došli Svjetski institut za resurse (World Resources Institute – WRI) i Univerzitet Merilend.

To znači da brzina kojom je prašuma krčena iznosi deset fudbalskih terena u minutu. Najčešći razlog je potreba za obradivim zemljištem širom svijeta.

Dok Brazil i Kolumbija bilježe smanjenje uništavanja šuma od 36 i 49 odsto, respektivno, u skladu sa ekološkom politikom predsjednikâ Luiza Inasija Lule da Silve i Gustava Petra, ogroman atak na šumska područja u Boliviji, Laosu, Nikaragvi i drugim zemljama poništava taj napredak.

Kanada je takođe doživjela rekordan gubitak šuma usljed požara, u kojima je nestalo više od osam miliona hektara.

Mikaela Vajs, direktorka organizacije za zaštitu šuma u svijetu Global forest voč pri WRI, ističe da je svijet napravio dva koraka naprijed, ali i dva koraka unazad kada je riječ o prošlogodišnjem gubitku šuma.

„Strmoglavi pad brojeva kada su u pitanju iskrčene površine u brazilskoj Amazoniji i Kolumbiji pokazuje da je napredak moguć, ali intenzivirana sječa šuma u drugim oblastima se u velikoj mjeri suprotstavila tom napretku“, rekla je Vajsova i dodala da se mora učiti od zemalja koje uspješno usporavaju krčenje šuma.

Promjene u korišćenju zemljišta, što se mahom oslanja na krčenje šuma, drugi su izvor emisije gasova staklene bašte po veličini i glavni pokretač gubitka biodiverziteta. Očuvanje prašuma je od suštinskog značaja za ograničavanje globalnog zagrijevanja na stepen i po Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, tvrde istraživači.

Stručnjaci upozoravaju da nastavak krčenja šuma znači da su vlade opasno skrenule sa puta kada je u pitanju ispunjavanje njihovih obaveza u pogledu klime i biodiverziteta.

Na klimatskoj konferenciji KOP 28, održanoj krajem 2023. godine u Dubaiju, vlade su se saglasile da je potrebno da se zaustave i preokrenu gubitak i degradacija šuma do 2030. godine, na šta su se svjetski lideri obavezali na skupu KOP 26 u Glazgovu.

Ali nove brojke pokazuju da je svijet daleko od dostizanja cilja – od zaustavljanja uništavanja šuma, jer su pozitivne promjene u globalnom gubitku šuma tokom prethodnih nekoliko godina bile neznatne.

Iako je Brazil značajno usporio svoju stopu gubitka šuma, i dalje je, uz Demokratsku Republiku Kongo i Boliviju, među tri zemlje sa najvećim gubitkom primarnih prašuma. Zajedno, ove tri zemlje imaju više od polovine ukupne globalne godišnje površine sa kojih su šume sklonjene.

Bolivija već tri godine zaredom bilježi ogroman porast sječe šuma, uglavnom zbog ekspanzije uzgoja soje. U Laosu i Nikaragvi predjeli pod netaknutim prašumama pretrpjeli su ogroman gubitak jer je samo tokom prošle godine iskrčeno 1,9, odnosno 4,2 odsto površine. Zbrisane šume u Laosu rezultat su poljoprivredne ekspanzije podstaknute potražnjom iz Kine, dok se u Nikaragvi za to krivi stočarstvo i širenje poljoprivrede.

Uprkos nedostatku ukupnog napretka u brojkama za 2023. godinu, istraživači su rekli da bi svijet mogao da uči iz primjera Brazila i Kolumbije kako bi ispunio ciljeve u očuvanju šuma.

Profesor Metju Hansen, specijalista za daljinsko istraživanje na odsjeku za geografiju Univerziteta Merilend, rekao je da vjeruje da je jedini način da se prašume sačuvaju od tamanjenja, uvođenje kompenzacionih mjera.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content