Postignut dogovor: Muzika se vraća na platformu

Radio Titograd

03.05.2024, 05:09h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

To znači da će hit pjesme Universal izvođača ponovo biti dostupne korisnicima popularne platforme TikTok. Dvije kompanije su postigle novi sporazum, koji poboljšava kompenzaciju umjetnicima i uključuje jaču zaštitu oko upotrebe AI.

Ranije ove godine, Universal Music je povukao svoj katalog muzike iz TikToka zbog problema sa iznosom naknade koju je TikTok plaćao. To je značilo da su video snimci sa pjesmama velikih izvođača kao što su Bili Ajliš, The Weeknd i Drejka bili isključeni dok se ne postigne dogovor. Odsustvo tako popularnih numera uticalo je na kreatore sadržaja i privlačenje korisnika u aplikaciju.

Međutim, nakon pregovora, TikTok i Universal su postigli dogovor. Prema novom ugovoru o licenciranju, Universal umjetnici će primati veće naknade nego ranije. Pored toga, TikTok se obavezao da neće razvijati AI alate koji mogu da kreiraju muziku bez saglasnosti.

Takođe će ukloniti pjesme koje generiše AI kada to zatraže vlasnici prava. Ovo pomaže u rješavanju zabrinutosti umjetnika da bi nove tehnologije mogle da ugroze ljudsku kreativnost.

Šu Čev, izvršni direktor TikToka, ukazao je na to da je muzika sastavni dio TikTok iskustva. On je istakao TikTokovu posvećenost radu sa Universalom na povećanju vrijednosti, otkriću i promociji za sve umjetnike i tekstopisce, prenosi “b92”.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content