Poslanica EP pozvala Srbiju da se hitno pridruži sankcijama protiv Rusije

Radio Titograd

25.11.2022, 06:14h

< 1 min

Foto:EP

Kopredsjedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) Alesandra Moreti pozvala je srpske vlasti da se hitno pridruže sankcijama EU protiv Rusije i da se uzdrže od akcija u suprotnom smjeru.

Moreti iz Poslaničke grupe Demokrata i Socijalista u Evroparlamentu je u Strazburu rekla poslije 14. sastanka POSP da je usklađivanje zemalja kandidata za članstvo u EU sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije „od ključne važnosti u aktuelnom geopolitičkom kontekstu“.

– Potrebno je da Srbija, kao saveznik, pokaže napredak u tom pogledu. Srbija treba jasno i odlučno da izabere Evropu, kazala je Moreti, šefica delegacije Evropskog parlamenta u POSP koji čine i poslanici Skupštine Srbije.

Ona je pozdravila što su na dvodnevnom sastanku POSP u Strazburu usvojene zajedničke preporuke u kojima se navodi da se Srbija do sada nije uskladila ni sa jednom restriktivnom mjerom EU protiv Rusije, zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Moreti je kazala i da EU sve više brine ograničeni napredak ili nedostatak napretka Srbije u više važnih oblasti evrointegracija.

– U oblasti slobode medija i slobode izražavanja, primjena medijske strategije ostaje od ključne važnosti, a nasilje i zastrašivanje novinara i drugih medijskih radnika nisu u skladu sa težnjama Srbije da se pridruži Uniji, navela je.

Pozdravila je nastavak angažovanja Srbije na putu integracije u EU i navela da ohrabruje novu vladu da aktivno promoviše tu stratešku odluku u srpskoj javnosti, čija je podrška pristupanju Uniji trenutno najniža u regionu.

– Ukupan napredak procesa pridruživanja Srbije Uniji, uz usklađivanje sa restriktivnim mjerama EU protiv Rusije, i dalje zavisi od reformi u oblasti vladavine prava i od napretka u pregovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom, gdje obje strane imaju potpunu odgovornost za hitnu deeskalaciju trenutne krize i za sprječavanje svakog nasilja koje bi moglo da se dogodi, dodala je Moreti.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 10:03h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 09:31h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:58h

Skip to content