Poruke koje nikada ne bi trebalo da otvarate

Radio Titograd

16.11.2023, 05:51h

< 1 min

Foto:Pixabay

Bezbjednosna kompanija “McAfee” nedavno je objavila studiju o porukama koje predstavljaju prevaru.

Izvještaj upozorava korisnike pametnih telefona i navodi sedam opasnih vrsta poruka koje kriminalci šalju putem SMS-a ili  WhatsApp-a  da bi hakovali uređaje ili ukrali novac. Kako portal „Gadgets Now“ ističe, na njih se ne smije kliktati.

U poruci o nagradi iznenađenja možete napisati i šta je navodno osvojeno. Postoji, međutim, 99 odsto šanse da je primljena poruka lažna i namijenjena krađi

Lažne ponude za posao
Lažna poruka o ponudi posla ili obavještenju takođe može biti opasna. Važno je znati da nijedna profesionalna kompanija neće komunicirati putem  WhatsApp-a  ili SMS poruka, piše Večernji list.

Obavještenja iz banke sa linkovima
Poruke upozorenja banke primljene putem SMS-a ili WhatsApp-a u kojima se od korisnika traži da pristupe linku su lažne. Njihov cilj je krađa novca.

Informacije o kupovini koju niste obavili
Svako obavještenje o kupovini koju niste obavili je prevara. Takve poruke se pišu kako bi primaoce namamili da kliknu na link, nakon čega se njihov uređaj hakuje.

Ažuriranja vaše pretplate na Netflix ili slične usluge
Sa porastom popularnosti platformi kao što je Netflix, prevaranti pokušavaju da namame korisnike pametnih telefona slanjem poruka. To mogu biti besplatne ponude ili hitne poruke o isteku pretplate.

Lažno obavještenje o propuštenoj isporuci ili problemu isporuke
SMS ili WhatsApp obavještenja o propuštenoj isporuci ili drugim problemima sa isporukom su takođe opasna. Mogu se primiti čak i kada ste obavili kupovinu.

Amazon bezbjednosno upozorenje
Poruke sa obavještenjima o bilo kakvom ažuriranju na vašem nalogu su takođe zamke. Amazon ili bilo koja kompanija za e-trgovinu nikada neće slati SMS ili WhatsApp poruku za tako važna upozorenja, prenosi N1 Zagreb.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

31.05.2024. u 05:51h

31.05.2024. u 05:51h

Skip to content