Popović: Timonije zaslužio da se proglasi personom non grata, zaplekao se u sopstvene laži

Radio Titograd

13.03.2023, 14:20h

2 min

Foto:Gradska TV

Izjavu ambasadora Francuske Kristijana Timonijea o protestu građana Cetinja povodom skupa predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, književnik Milorad Popović ocijenio kao je kao skandaloznu.

Podsjetimo, francuski diplomata je protest Cetinjana okarakterisao kao vrstu fašističke agresije protiv, ni manje ni više, evropskih i osnovnih ljudskih vrijednosti.

„Sa aspekta dilpomatskog govora i njegovog statusa u Crnoj Gori to je samo po sebi skandal. U kontekstu stvarnih činjenica to je neviđena difamacija i falsifikat“, poručio je Popović u izjavi za Portal Analitika.

On je podsjetio na izuzetnu antifašističku tradiciju crnogorske prijestonice u posljednjih 80 godina.

„Na teritoriji Cetinja u Drugom svjetskom ratu dogodio se prvi masovni antifašistički ustanak u Evropi o čemu je pisao svojevremeno i Žan-Pol Sartr. Devedesetih godina, u vrijeme sukoba u Jugoslaviji, jedini masovni protesti protiv ratova bili su na Cetinju. Takođe, u toku prošle godine 100 dana su svakodnevno održavani protesti protiv agresije Rusije na Ukrajinu. Nije mogao naći manji grad u Evropi koji ima takvu antifašističku tradiciju kao što je Cetinje“, napominje Popović.

Prema njegovim riječima, u pitanju je skandal kojega bi trebalo da se stidi ne samo ambasador. Naglašava kako Timonije zaslužuje da ga Francuska povuče iz Crne Gore, odnosno, da ga Crna Gora proglasi personom non grata.

„Francuska je ozbiljna država. Ako se to na primjeren način prezentuje Ministarstvu vanjskih poslova Francuske, vjerujem da bi se to moglo dogoditi“, smatra Popović.

Reakciju gradonačelnika Prijestonice Nikole Đuraškovića, koji je tražio da se Timonije izvini građanima Cetinja, sagovornik Analitike je ocijenio kao primjerenu i to je najmanje, kaže on, što se moglo tražiti.

„Međutim, ambasador je nastavio sa svojim manipulacijama i u odgovoru rekao da nije mislio na Cetinje. Zaplekao se u svoje laži, što je dodatni skandal i što ga dalje kompromituje“, istakao je Popović.

S druge strane, reakciju suverenističkih partija na Timonijeovu izjavu je opisao kao mlaku.

„Ne samo na izjavu ambasdora. Nego na ukupnu devastaciju crnogorske kulture, identiteta i države Crne Gore. Njihove reakcije su potpuno mlake, neadekvatne, nepravovremene i bez kontinuiteta jer se nažalost stvara podanički mentalitet koji je dugoročno i u svakom pogledu neprimjeren i opasan za Crnu Goru“, upozorio je Popović.

Dodaje i kako već duže vrijeme određene ambasade nemaju iste aršine prema Crnoj Gori kao u odnosu na druge suverene zemlje.

„Na mnogo destruktivnije i vidljivije stvari nijesu niti približno tako žestoko reagovali nego li kao ovoga puta povodom protesta na Cetinju. Od direktnog miješanja zvanične Srbije u izborni proces u Crnoj Gori do toga da do dana današnjega u Šavniku nije dozvoljeno da se iskaže slobodna volja građana i da se završe izbori. To je nešto što potpuno potkopava demokratiju kao takvu a pogotovo zemlju koja je kandidat za EU“, podvukao je Popović.

Kako je napomenuo, ambasadori u Crnoj Gori vjerovatno su fascinirani Beogradom, odnosom snaga u Crnoj Gori ili nekim drugim neprincipijelnim razlozima…

„Sama pozicija Crne Gore u novim balkanskim sukobima je dosta marginalna, tako da je i politika EU i SAD prema Crnoj Gori – dosta načelna. Oni podržavaju verbalno demokratske prozapadne snage. Međutim, niko od njih se nije ni približno tako odredio ili pomogao prozapadnim snagama na način na koji se miješaju Srbija i Rusija u unutrašnja pitanja Crne Gore“, izričit je Popović.

Naravno, dodaje on, da tu veliku ulogu igra Beograd sa svojom diplomatskom mrežom, propagandom, novcem, lobistima…

„S druge strane, pasivnost suverenističkoga bloka i prije svega političkih stranaka ali i drugih aktera javne scene im pomaže da se prema Crnoj Gori ponašaju kao prema vazalnoj zemlji. Ono što je Bjelorusija prema Rusiji, Crna Gora je u odnosu na Beograd jedna vazalna zemlja“, zaključio je Popović.

 

Izvor:Antena M

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

11:38h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:02h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 10:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 10:27h

Skip to content