Popović Samardžić oštro kritikovala ministra: Šćekićevo neznanje koštalo zdravstvo milione

Radio Titograd

20.10.2023, 19:32h

3 min

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić žestoko je kritikovala rad aktueknog ministra zdravlja Dragoslava Šćekića, ukazujući na brojne propuste i loše poteze.

“Šćekić nema čime da se pohvali osim lošim potezima koji govore u kojoj mjeri nije zavrijedio funkciju ministra zdravlja a kamoli da se na istoj zadrži, on ili njegov tim”, poručila je Popović Samardžić.

Novi ministar će, kako je napisala ona na svom Facebook profilu, biti pod ozbiljnim pritiskom da nadoknadi propušteno i da krene sa bilo kakvim radom u uslovima koje zatiče.

“Gospodine Šćekiću, nikako ne bi bilo dobro po Crnu Goru i crnogorski zdravstveni sistem da ste nastavili sa ovakvim radom, ali možda bi koristilo daljoj izgradnji partijske infrastrukture”, navela je ona.

Popović Samardžić se osvrnula na gostovanje ministra Šćekića u današnjoj emisiji Link na RTCG, kada je novinarka je ministru Šćekiću uputila pitanje „Ministarstvo zdravlja nije dio paketa koji je namijenjen SNP-u. Zašto?“

Šćekić je, navodi ona, odgovorio da misli da je to greška i da tim koji dobro radi, ne treba mijenjati.

Popović Samardžić je navela nekoliko informacija vezanih za rad ministra.

“Šćekić nije potpisao ugovor sa EU koji Crnoj Gori omogućava pristup programu EU4Healt. Radi se o programu vrijednom više od pet milijardi eura koji su destinirani isključivo za unaprjeđenje zdravstvenih sistema zemalja Evrope. Da je ministar Šćekić potpisao ugovor sa EU, to bi stvorilo mnogo prilika za crnogorski zdravstveni sistem. Samo u ovoj godini podijeljeno je preko 40 miliona eura u okviru ovog programa i objavljeno preko 20 poziva za prijavu projekata. Crne Gora je prijavila nula (0) projekata. Za razliku od Crne Gore, Moldavija koja je nekad zaostajala u procesu EU integracija u odnosu na Crnu Goru, ugovor je potpisala još početkom ove godine čime su joj postala dostupna sredstva namijenjena:

– Unaprjeđenju zdravlja – Promociji i prevenciji bolesti sa posebnim naglaskom na karcinome, Pripremi država za krizne situcije,

– Obezbjeđivanju pristupa medicinskim uređajima, ljekovima, unaprjeđenju snabdjevenosti zdravstvenih sistema, razvoju zdravstvenog i pomoćnog kadra

– Jačanju zdravstvenog sistema

– Unaprjeđenju baza zdravstvenih podataka, razvoju digitalnih alatki, unaprjeđenju kavliteta podataka, digitalnoj transformaciji zdravstvenog sistema

– Razvoju i implementaciji zdravstvenog zakonodavstva EU i donošenju odluka zasnovanih na dokazima

– Integrisanom radu između nacionalnih zdravstvenih sistema.

Popović Samardžić u svojoj objavi tvrdi da je ministar Šćekić zajedno sa svojim „uspješnim“ timom ostavio Crnu Goru bez jedinstvene prilike da radi na nekoj od ovih tema, među kojima se mogu naći one koje su goruća pitanja za nas.

“Ono čime se ministar Šćekić razmeće u javnosti su projekti koji su napisani i pripremljeni za vrijeme njegovog prethodnika Kenana Hrapovića kojeg smo često kritikovali zbog loše zdravstvene politike. Gospodin Šćekić nema čime da se pohvali osim lošim potezima koji govore u kojoj mjeri nije zavrijedio funkciju ministra zdravlja a kamo li da se na istoj zadrži, on ili njegov tim. Svi projekti kojima je Šćekić samo presjekao vrpcu, datiraju iz 2018. godine, ali transformacija OB u Beranama i Kotoru u Kliničko bolničke centre i to samo na papiru, ostaje trajno zabilježen apsurd koji pokazuje do koje mjere se političari kane poigravati sa nacionalnim intersima kao što su zdravstvo i obrazovanje”, napisala je ona.

Kako dodaje, ostaće zapamćen i po imenovanju komunalnog policajca na mjestu direktora Doma zdravlja Herceg Novi. Ostaće zapamćen i po tome što je na projektu sa UNICEF-om, uplatio novac Domu zdravlja Berane da sprovodi kampanju jačanja imunizacije u Podgorici. Zatvarao je oči pred svim nepravilnostima koje su mu prijavljivane jer je to iziskivalo miješanje u svoj posao.

“Crna Gora dobila je oko 2,5 miliona eura pomoći od EU za kupovinu vakcina, oko dva miliona pomoći od USA ambasade isto za jačanje odgovora zdravstvenog sistema Crne Gore na kovid krizu, zatim 200.000 eura iz Fonda solidarnosti EU. Biće zanimljivo da vidimo da li se i kako trošio taj novac”, ističe predsjednica Sindikata doktora medicine.

Takođe, ona upozorava da Šćekić ono što ostavlja novom ministru zdravlja je služba u kojoj je zaposleno dodatnih 30 službenika, a koji nisu uspjeli donijeti Crnoj Gori makar jedan dobijen projekat, a da ga nije pripremila administracija iz vremena Kenana Hrapovića.

“ Koja je dodata vrijednost intervencija gdina Šćekića? Pa, ona se sigurno da osjetiti na nivou partije, ali na nivou države njegovi doprinosi su nam donijeli štetu ili propuštene prilike. Kad svemu ovome dodamo i „Strategiju razvoja zdravstva Crne Gore za period od 2023-2027“ koja obiluje ozbiljnim greškama poput one da će se sprovoditi evaluacija strateškog dokumenta a ne evaluacija sprovođenja strategije. Zatim da se planira ex post evaluacija koja će biti započeta u drugoj polovini 2026. godine i završena do sredine 2027. godine, a Strategija se odnosi na period do kraja 2027. godine. Ex post evaluacija znači evaluaciju nakon završenog projekta, odnosno nakon perioda sprovođenja Strategije”, zaključila je Popović Samardžić u objavi.

Izvor:CdM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content