Popović Samardžić: IJZ dobio vakcinu za trudnice protiv velikog kašlja

Radio Titograd

10.06.2024, 18:57h

< 1 min

U Crnoj Gori je trenutno stabilna situacija kada je riječ o obolijevanju od malih boginja, poručila je u emisiji “Vox populi” na RTNK epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić.

“Posljednji slučaj koji smo registrovali bio je u Pljevljima, i radi se o importovanom slučaju. Do zaražavanja je došlo prilikom boravka u BIH gdje ima preko četiri hiljade registrovanih slučajeva, zbog čega već duže vrijeme apelujemo na građane da se, ako nijesu vakcinisani, i nemaju potvrdu o postojanju izgrađenog imuniteta od malih boginja, suzdržavaju od putovanja”, kazala je Popović Samardžić.

Navodi da je do sada registrovano šest slučajeva obolijevanja od morbila te da još nema povezanih slučajeva, odnosno transmisije virusa.

“Prijetnja od epidemije postoji jer smo okruženi zemljama koje bilježe porast broja registrovanih slučajeva. Ono što nam pomaže je kakav takav obuhvat vakcinacije, iako je najniži u uzrastima gdje je najznačajnije. Međutim, sa svakom vakcinisanom osobom smanjuje se rizik od transmisije”, kazala je ona.

Kaže da je Institut za javno zdravlje napokon dobio i vakcinu protiv velikog kašlja koja je namijenjena trudnicama.

“Praksa u svijetu je da trudnice između 27 i 36 nedjelje trudnoće prime tu vakcinu da bi njihova beba imala antitijela u odnosu na veliki kašalj dok ne stasa za prvu dozu vakcine. Prvu dozu dajemo novorođenčetu tek sa dva mjeseca, i ono je tada u posebnom riziku jer nema antitijela, pa bi vakcinacijom trudnica postigli da dijete preko krvi majke dobije antitijela”, dodala je ona.

Iako su vakcine protiv zaraznih bolesti obavezne u Crnoj Gori, nevakcinisana djeca se bez problema upisuju u škole i vrtiće. To je otežavajuća okolnost i jasan primjer nedosljednosti države, smatra Popović Samardžić.

Izvor: RTNK

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 14:00h

Skip to content