Policija pronašla letke na sjeveru Kosova koji pozivaju na “otpor”

Radio Titograd

13.02.2024, 10:44h

2 min

Foto: Kosovo Online

 

Kosovska policija je započela istragu nakon što su u Sjevernoj Mitrovici još nepoznate osobe dijelile razne letke u kojima se “pozivaju na otpor” i “podstiču na mržnju”.

Policija je u redovnom 24-časovnom izvještaju navela da su letci deijljeni na ulazima zgrada i po raznim ulicama.

Zamjenik direktora policije za severni region Veton Elshani rekao je za Radio Slobodna Evropa da se sumnja da su ovi leci podijeljeni “juče tokom i nakon protesta”.

“Nema osumnjičenih niti uhapšenih”, rekao je Elshani.

Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda, pozvala je građane na sjeveru da “ne nasijedaju na ovakve provokacije”.

Prema ovoj stranci, ko god je činio ove radnje imao je za cilj podrivanje mira i produbljivanje nestabilnosti “tako da se za nove moguće incidente okrivljuju Srbi”.

U Sjevernoj Mitrovici Srbi su 12. februara protestovali zbog odluke kosovskih vlasti da zabrani korišćenje srpskog dinara za plaćanja.

Demonstranti su tražili da se poništi uredba Centralne banke Kosova(CBK), koja je stupila na snagu 1. februara, a kojom je propisano da je samo euro valuta za plaćanje.

Nekoliko sati nakon protesta, CBK je najavila produženje prelazne faze za implementaciju ove uredbe, koja ne može biti duža od tri mjeseca. Ranije je rečeno da će ova prelazna faza trajati tokom februara.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da odluka CBK ne znači zabranu dinara, niti zabranu podrške koju Srbija preko dinara daje Srbima Kosova.

Propis CBK-a za gotovinske operacije je kritikovan od strane međunarodnog faktora, koji tvrdi da je odluka donijeta bez prethodne konsultacije.

Međunarodni predstavnici zatražili su od Kosova da odloži primjenu uredbe, navodeći da je potrebno više vremena da se srpska zajednica prilagodi toj odluci.

Narodna banka Srbije godinama je slala dinare u sef u opštini Leposavić, na sjeveru Kosova, a zatim ih je transportovala međunarodna kompanija Henderson.

CBK je saopštila da je takva praksa nezakonita, jer samo ona može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova.

Kosovske vlasti zahtevaju da Srbi na Kosovu otvore račune u bilo kojoj od licenciranih komercijalnih banaka.

Država Srbija tada može da pokrene sredstva u dinarima, ali se ona usput automatski pretvaraju u eure.

Inače, na sjeveru Kosova, naseljenom većinom Srbima, prije nekoliko dana osvanuli su neki grafiti sa porukom “Kada se vojska vrati na Kosovo, živeće Sjeverna brigada”.

Sjeverna brigada, zajedno sa Civilnom odbranom, su organizacije koje je Vlada Kosova 2023. godine proglasila terorističkim organizacijama.

Smatra se da ove dvije organizacije djeluju na sjeveru Kosova i broje stotine članova iz redova srpske zajednice.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

19.02.2024. u 08:20h

19.02.2024. u 08:20h

Skip to content