Policija Kosova: Bilo pucnjave i prema pripadnicima policije

Radio Titograd

31.07.2022, 22:21h

2 min

Građani sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade. Zamjenik komandira Kosovske policije za region Sjever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

– Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vijest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namjera – za Kossev je kazao Besim Hoti.

Čitaoci sa sjevera Kosova prethodno su za N1 rekli da se građani okupljaju kod krsta u selu Rudare u opštini Zvečan.

Prethodno su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice oglasile sirene za uzbunu, javila je reporterka N1. U međuvremenu, sirene su se začule i u Zubinom Potoku.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas.

Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

– Ne budu li htjeli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobijediti – poručio je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je, međutim, da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primjene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana početi da primjenjuje od ponedjeljka

Prema neslužbenim informacijama portala Telegraf.rs, granični prelaz Jarinje je zatvoren, a ljudi u koloni čekaju više od tri sata u smjeru Kosovske Mitrovice. Neki su odustali od puta i vratili se u centralnu Srbiju.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije.

„Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba”.

Kosovska policija je potvrdila da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za putnički saobraćaj i vozila zbog blokade saobraćajnica u pravcu ovih prelaza. Policija navodi i da nema zvaničnih informacija o bilo kakvim povredama građana ili policijskih službenika i apeluje na sve medije i građane da ne nasijedaju na lažne vijesti.

Kosovska policija navela je u saopštenju izdatom oko 21 sat da se prema dosadašnjim zvaničnim informacijama, nastavljaju blokade puteva na više različitih lokacija na sjeveru Mitrovice u pravcu dva granična prelaza Jarinje i Brnjak, koji su zatvoreni za saobraćaj.

„Za sada nema zvaničnih informacija o bilo kakvim povredama građana ili policijskih službenika, stoga pozivamo i apelujemo na sve medije i građane da ne nasijedaju na informativno-lažne vijesti, koje imaju tendenciju da destabilizuju situaciju i stvaraju paniku“, piše u saopštenju.

Policija Kosova je nešto kasnije saopštila da se na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova čula pucnjava i da su neki od pucnjeva bili usmjereni na policijske jedinice, ali nije bilo povrijeđenih.

„Građani su takođe dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im povrede i nanijeta materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su dio organizacija blokiranja puteva“, kaže se u saopštenju.

Društvenim mrežama kruže fotografije barikada.

Barikade postavljaju građani, potvrdila je kosovska policija.

Izvor.N1

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

14.08.2022. u 13:12h

Skip to content