Policija će zabraniti liturgiju na Svaču

Radio Titograd

06.07.2019, 00:00h

2 min

Foto: Portal analitika

Srpska pravoslavna crkva, kako Pobjeda nezvanično saznaje, neće moći ni ove godine da održi liturgiju na Svaču, zaštićenom lokalitetu, ali će je, prema našim informacijama, kao i lani, održati nekoliko desetina metara dalje.

Kako je potvrđeno ovom listu, policija će obezbjeđivati skup.

Nova demokratska snaga Forca saopštila je juče da ostaju lojalni jednoglasnoj odluci vladajuće koalicije u opštini Ulcinj (albanskih nacionalnih partija, DPS i SD) od 2. jula, kojom se namjera Srpske pravoslavne crkve da se liturgija održi na arheološkom lokalitetu Svač, mjestu potpuno naseljenom nepravoslavnim stanovništvom, smatra neprihvatljivom i iritirajućom za stanovnike Ana e Malit i Ulcinja.

Kako su rekli, zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog savjeta, Skupštine opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasjedajući na „provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Osim, kako kažu, zaštite spomenika koja se uvodi u zakonske okvire, svi zajedno ,,moramo sačuvati mir i njegovati međureligijski i međuetnički sklad koji odlikuju Albance i Crnu Goru“.

“Kao i uvijek bez naše krivice, nama Albancima u Crnoj Gori, poštujući stranu zakona učinjene su nam nepravde od kršioca zakona koji su obično ostali nekažnjeni. Međutim, to nam ne daje pravo da preduzmemo korake koji mogu uticati na bezbjednost i dovesti u pitanje dosadašnje postignute rezultate”, poručili su oni.

Uprava policije prošle godine zabranila je liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, obraćanja Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog savjeta Albanaca, te zbog postojanja operativnih informacija da može doći do narušavanja javnog reda i mira.

Mitropolit Amfilohije Radović i njegovi pratioci liturgiju su, ipak, održali, nedaleko od ostataka crkve. Tada je iz Mitropolije crnogorsko-primorske istaknuto kako je taj događaj, „bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u dijelu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao nekog navodnog uzurpatora i provokatora”.

 

 

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

28.02.2024. u 05:56h

28.02.2024. u 05:56h

Skip to content