Pokrenuti disciplinski postupci: Suspendovane dvije sestre zbog pogrešne terapije

Radio Titograd

23.04.2022, 07:22h

3 min

Foto: Bojana Ćupić/DAN

Generalni direktor Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu u Ministarstvu zdravlja Slobodan Mandić kazao je za “Dan” da su komisije nikšićke Opšte bolnice i Doma zdravlja suspendovale i pokrenule disciplinske postupke protiv dvije medicinske sestre zbog propusta prilikom davanja pogrešne krve grupe i insulina. On ističe da jednoj zaposlenoj koja je imala ugovor o volonterskom radu u bolnici u Nikšiću, a koja je učestvovala u propustu, osim opomene nije produžen ugovor. Kako smo objavili krajem marta, pacijentu koji je bio smješten na Internom odjeljenju Bolnice u Nikšiću, prije dva dana greškom je data krv i još neodgovarajuće krvne grupe. Pacijent je doživio anafilaktički šok, nakon čega je hitno prebačen u Klinički centar Crne Gore. U drugom slučaju medicinska sestra iz Doma zdravlja Nikšić je starijem pacijentu dala kristalni insulin običnim, umjesto adekvatnim špricem zbog čega je završio u komi, pa je nakon toga smješten na Interno odjeljenje.

– Komisija za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Opšte bolnice Nikšić je preduzela mjere u cilju utvrđivanja propusta u slučaju uključivanja pogrešne krvne grupe pacijentu. Petočlana komisija je konstatovala da ne postoji sistemska greška u funkcionisanju, već se radi o propustu medicinskih sestara. Komisija je donijela zaključak u kojem je izneseno mišljenje da se jedna medicinska sestra suspenduje i da se protiv nje pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti, a drugoj, koja je bila angažovana po ugovoru o volonterskom radu, uruči opomena, uz preporuku da joj se volonterski ugovor, koji je istekao 2.4.2022. godine, ne produžava. Ministarstvu zdravlja, povodom slučaja pogrešnog ubrizgavanja insulina oboljelom od dijabetesa od strane zaposlene u Domu zdravlja Nikšić, menadzment ove zdravstvene ustanove je dostavio odgovor, u kojem nas informišu da su donijeli rješenje o privremenoj suspenziji zaposlene do okončanja disciplinskog postupka. Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač država kontinuirano sprovodi aktivnosti shodno planu i programu, te ukoliko budu uočene određene nepravilnosti, Ministarstvo zdravlja će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti – ističe Mandić.

Veliki broj prigovora i na druge ustanove

Zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama je od 1. januara 2021. godine do 31. decembra 2021. godine, podneseno 3.375 prigovora koji su se najvećim dijelom odnosili na dužinu čekanja na specijalistički pregled, organizaciju rada zdravstvenih službi, kvalitet zdravstvenih usluga, postupke zdravstvenih radnika ili saradnika…

– Ako se pogledaju podaci o prigovorima u odnosu na zdravstvene ustanove najveći broj prigovora se odnosio na Dom zdravlja Podgorica (2405), Klinički centar Crne Gore (712) i Opštu bolnicu Bar (34). Navedene ustanove pružaju najveći broj usluga na godišnjem nivou i proporcionalno navedenom imaju i najveći broj prigovora – navodi se u izvještaju Ministarstva zdravlja.

Opšta bolnica Nikšić saopštila je nedavno da je netačna informacija da je jedan pacijent u toj ustanovi primio injekciju insulina običnim špricem, umjesto onim koji je za to namijenjen. Iz bolnice su tada istakli i da je pacijent o kome su mediji pisali u tu bolnicu primljen u stanju kome.

– Pacijent smješten na Odjeljenju interne medicine, a spornu injekciju insulina primio je u kućnim uslovima i ne znamo od koga. “Ljekari Opšte bolnice su primili pacijenta u stanju kome, pružili mu svu potrebnu pomoć i stabilizovali stanje. S obzirom na to da se radi o starijem pacijentu, koji od ranije ima kardiovaskularne probleme, naši ljekari su preduzeli sve potrebne mjere koje se tiču ukazivanja pomoći pacijentu”. Povodom zlonamjernih navoda u medijima OB Nikšić će iskoristiti sve pravne mehanizme da se zaštiti od klevete i širenja dezinformacija koje teže da unesu paniku i nemir među našim pacijentima i sugrađanima. Konstantna medijska hajka se podiže protiv naših ljekara koji predano i posvećeno rade svoj posao, čime se pokušava i diskreditovati direktor naše ustanove – navodi se u reagovanju Opšte bolnice Nikšić.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content