Poklon iznad 50 eura javni funkcioner ne smije da prihvati

Radio Titograd

03.03.2023, 06:48h

< 1 min

Foto:Pixabay

Ako javni funkcioneri nijesu sigurni da li vrijednost neprotokolarnog poklona iznosi više od 50 eura, onda taj poklon ne smiju ni da prihvate, jedan je od predloga eksperata Savjeta Evrope dr Valtsa Kalniša i dr Jurea Škrbeca. Ovo su napisali u Analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva.

U tom dokumentu u koji je Portal RTCG imao uvid, a koji će biti razmatran na današnjoj sjednici skupštinske Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, piše da je neophodno da se podigne svijest javnih funkcionera da pokloni nijesu samo materijalni predmeti već i usluge koje se pružaju kao dio gostoprimstva.

“Treba uvesti izričitu zabranu samoinicijativnog traženja ili zahtijevanja poklona” kategorični su Kalniš i Škrbec.

Oni ističu da je u Zakonu o ASK neophodno navesti da se zabrana primanja poklona odnosi na poklone u korist javnog funkcionera, ali i u korist osoba koje su povezane sa njima.

“Zabraniti svim licima povezanim sa javnim funkcionerom da primaju poklone date u vezi sa javnim funkcionerom ili vršenjem javne funkcije. Potrebno je razmotriti izuzeće uobičajenih (konvencionalnih) gostoprimstava od opšte zabrane prihvatanja poklona” piše u dokumentu.

Takođe, ni pretjerano gostoprimstvo ne treba da se praktikuje, pa stručnjaci savjetuju da se napravi standard  i kad se to pitanje razmatra. Govoreći o sponzorstvima i donacijama, stručnjaci navode da treba dati smjernice sa kriterijumima za određivanje kada sponzorstvo ili donacija utiče ili može uticati na zakonitost, objektivnost i nepristrasnost rada organa.

“Zabraniti sponzorstva i donacije za koje se čini da utiču na zakonitost, objektivnost i nepristrasnost rada organa” napisali su Kalniš i Škrbec u Analizi.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:14h

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Skip to content