Pokazala Trampu srednji prst, pa ostala bez posla

Radio Titograd

07.11.2017, 00:00h

2 min

Fotografija biciklistkinje koja pokazuje srednji prst dok je pretiče kolona vozila predsjednika SAD Donalda Trampa, obišla je svijet, na internetu, prije desetak dana. 

Julija Briskman je, po savjesti, na društvenim mrežama objavila da je to bila ona i – izgubila je posao.

“Prolazio je kraj mene i uzavrela mi je krv”, rekla je ta 50-godišnja samohrana majka u intervjuu za “Hafington Post”. “Pomislila sam: opet ide na prokleti golf teren”.

Američki predsjednik zaista jeste išao u “Nacionalni Trampov golf klub”, 40 kilometara od Bijele kuće, kada je njegov konvoj, sav od crnih SUV-vozila, pretekao biciklistkinju u subotu, 28. oktobra. 

Brendan Smialovski, foto-reporter AFP-a pri Bijeloj kući, ovjekovječio je gest koji se brzo proširio internetom.

“Nikad se ne zna šta se može vidjeti. Nikad se ne zna šta može da se desi”, rekao je on, dodavši da kada god je u predsjedničkoj povorci, uvijek drži prst na dugmetu foto-aparata za snimanje, piše AFP.

“Ono zbog čega je ta biciklistkinja jedinstvena je njena istrajnost jer, kad ju je konvoj pretekao, ona je uspjela da ga sustigne na semaforu i da ponovo pokaže svoje ogorčenje” – visoko uzdignt srednji prst, rekao je Smialovski.

Mada njegova fotografija, snimljena s leđa, nije identifikovala biciklistkinju, ona se sama javila i ponosno istakla svoju sliku na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

To nije bilo po volji njenog poslodavca, građevinske kompanije “Akima LLC” koja radi za američku vladu i vojsku. Tri dana kasnije, obavijestili su je da je smijenjena s mjesta u odjeljenju za marketing gdje je radila tek šest mjeseci.

“Rekli su mi: 'Sada se razdvajamo' “, ispričala je Julija Briskman za “Hafington post”, objašnjavajući da su joj zamjerili “nepristojnost” na društvenim mrežama.

Uprkos tome što je otpuštena, kaže da ne žali zbog tolike pažnje javnosti koju je dobila jer je pokazala nezadovoljstvo Trampom, već kaže da je zadovoljna što je upravo ona simbol protesta koji “odzvanja Amerikom”.

“Na neki način mi je bolje nego ikada prije”, rekla je ona za “Hafington post”. “Ljuta sam zbog toga gde je dospjela naša zemlja. Zaprepašćena sam. Pružila mi se mogućnost da i ja nešto kažem”.

izvor: Vijesti

Podijeli na:

Magazin, top2,

23:15h

Titogradske vijesti, top1

28.11.2023. u 23:06h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 20:45h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:50h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:33h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 16:09h

Skip to content