Pojas Gaze na ivici gladi dok traju pregovori o novom prekidu vatre i razmjeni zarobljenika i talaca

Radio Titograd

31.01.2024, 07:36h

2 min

Foto:Guliver

 

Desetine Palestinaca poginulo je u napadima IDF-a na grad Gazu i Kan Junis tokom prethodnog dana, dok je izraelska vojska izvršila raciju na Zapadnoj obali i uhapsila najmanje 18, a ubila tri osobe. Dok traju borbe, u Parizu se navodno pregovara o modelu prekida vatre između Izraela i Hamasa. Predlog bi trebalo da sadrži tri faze oslobađanja zarobljenika i talaca, piše Rojters, pozivajući se na tvrdnje lidera Hamasa. Ipak, premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne prihvata bilo koji predlog koji podrazumijeva odlazak trupa iz Gaze, dok lideri palestinskih organizacija ne prihvataju dogovor sa ostankom izraelske vojske u enklavi.

Teheran upozorava da će odgovoriti na svaki napad na iransku teritoriju

Iranski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Amir Saeid Iravani upozorio je da će Teheran odlučno odgovoriti na svaki napad na njegovu teritoriju, interese ili iranske državljane van državnih granica, prenijeli su tamošnji mediji.

Iravanijeva poruka dolazi nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden poručio da će Vašington odgovoriti na napad dronom militanata iz Sirije i Iraka koje podržava Teheran iranskih odgovorne za ubistvo američkih vojnika u Jordanu, bez detaljnijeg objašnjenja.

Nekoliko pripadnika Iranske revolucionarne garde je ubijeno nakon izraelskih udara u Siriji, pet članova je poginulo 20. januara, a još dvojica 25. decembra.

U izraelskpm napadu prije dva dana pogođeno je ono što je iranska novinska agencija Tasnim opisala kao “iranski vojni savjetodavni centar” u Siriji, ubivši dvoje, ali je iranski izaslanik u Siriji negirao detalje o meti i naveo da žrtve nisu iranske.

Iran je 15. januara napao, kako kaže, izraelski “špijunski štab” u iračkom poluautonomnom regionu Kurdistana.

Nastavljene borbe Izraela i Hamasa

Nastavljaju se borbe Izraela i Hamasa, a desetine Palestinaca poginulo je u napadima IDF-a na grad Gazu i Kan Junis tokom prethodnog dana, dok je izraelska vojska izvršila raciju na Zapadnoj obali i uhapsila najmanje 18, a ubila tri osobe. Pripadnici IDF-a ujedno su priznali da su upumpavali morsku vodu u pojedine tunele u Pojasu Gaze.

Palestniski ogranak Crvenog polumjeseca saopštio je da su izraelske snage upale u bolnicu El Amal u Gazi u Kan Junisu, dok je IDF negirao tvrdnje, iako su tenkovi viđeni u dvorištu medicinskog kompleksa na jugu Gaze.

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer upozorio je da je stanovništvo Gaze “na ivici gladi” poslije skoro četiri mjeseca rata. Naveo je i da konvoj sa hranom i medicinskom opremom jednostavno nije dovoljan za potrebe gladnih stanovnika palestinske enklave.

Dok traju borbe, Katar, Egipat, SAD i predstavnici Izraela pregovarali su u Parizu o navodnom dogovoru oko prekida vatre između izraelske vojske i Hamasa dok se ne razmjene palestinski zarobljenici iz izraelskih zatvora i taoci koje Hamas drži u zatočeništvu od 7. oktobra.

Predlog bi uključivao tri faze, piše Rojters, pozivajući se na tvrdnje visoko pozicioniranog pripadnika Hamasa, a prema planu, žene, djeca, stariji i ranjenici bili bi pušteni u prvoj fazi, nakon čega bi uslijedilo puštanje svih muškaraca i vojnih regruta, dok bi treću fazu predstavljala razmjena tijela poginulih sa obje strane.

Ipak, Islamski džihad isključio je mogućnost da se uključi u pregovore o privremenom prekidu vatre koji ne bi podrazumijevali povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze, dok je izraelski premijer isključio mogućnost povlačenja izraelske vojske iz Pojasa Gaze, ali i masovno oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content