Pogledajte snimak: Makron govorio na srpskom, aplauz nakon gotovo svake rečenice

Radio Titograd

15.07.2019, 00:00h

2 min

Foto: Screenshot YouTube

Sada je red da vam u ime svoje zemlje kažem – Francuska vas voli, kao što ste vi voljeli nju i znamo šta vam dugujemo, poručio je francuski predsjednik Emanuel Makron građanima na Kalemegdanu. 

Makron je govorio pred impresivnim brojem građana koji su došli da ga čuju, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

“Evo, Francuska je ovdje”, rekao je Makron pokazujući rukom na svoje grudi i nastavio:

“Srbija je isto tako u našim srcima. Danas i zauvijek”, rekao je šef francuske države na srpskom jeziku.

To obraćanje Makrona, u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pred spomenikom zahvalnosti njegovoj zemlji simbolično je potvrdilo ranije izrečene političke poruke o povratku Francuske u Srbiju, piše B92. 

Foto: Screenshot Youtube

 

Makron je na srpskom pozdravio Vučića i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i zahvalio se građanima koji su došli u velikom broju na Kalemegdan.

Gotovo svaka rečenica na srpskom jeziku bila je propraćena aplauzom oduševljenja građana, od kojih su mu neki dobacili:

“Makrone, Srbine”.

Makron se na srpskom zahvalio svom srpskom kolegi na izvanrednom dočeku.

Poslije pripremljenog govora, on je nastavio da govori o budućnosti Srbije, i Francuske, ali i o mjestu Srbije, uz Francusku i druge evropske nacije, u Evropi, u kojoj dijele iste vrijednosti na kojima grade trajni mir i budućnost.

On se zahvalio svima – predsjedniku Srbije, članovima vlade, Beograđanima, Srbima i Francuzima, koji su se u tako velikom broju okupili, i, pozdravljan burnim apaluzom, rekao:

“Hvala vam, predsjedniče, na izvanrednom dočeku i svima što ste došli u tolikom broju, duboko smo dirnuti. Vi pokazujete da poruka ispisana na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na kom piše – Volimo Francuski, kao što je ona voljela nas – važi i sto godina kasnije”.

“U ime svoje zemlje vam kažem da i Francuska voli vas, kao što ste vi voljeli nju”.

“Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz vremena Velikog rata, šta duguje njenim vojnicima koji su poginuli da bismo mi danas živjeli u slobodi. Francuska nikad neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, iskušenja, suze majki, jauk očeva, nepresušnu bol preživjelih”, poručio je Makron.

 

 

 

 

Izvor: Tanjug/B92/RTS

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content