Podržani IBAR zakoni

Radio Titograd

28.05.2024, 15:00h

< 1 min

Crna-Groa-EU-Foto-Vlada-CG

Evropski eksperti podržali su set zakona važnih za EU agendu u mišljenju koje je dostavljeno crnogorskoj vladi, saznaje Portal RTCG.

Evropski eksperti su u mišljenju koje je danas dostavljeno Vladi, naveli da su izmjene koje su urađene na Vladinoj komisiji prošlog četvrtka, tehničkog karaktera i da nisu vezane za acquis – pravnu tekovinu EU.

Iz Vlade im je saopšteno da će Zakoni biti u najkraćem roku proslijeđeni Skupštini, sa nadom da će što prije biti usvojeni.

Kada su u pitanju medijski zakoni, potrebno je utvrditi predloge zakona o medijima, zakona o Javnom medijskom servisu RTCG i zakona o audio vizuelnim medijskim uslugama.

Vlada treba da utvrdi predloge nekoliko zakona u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer je to veoma važno za pozitivno mišljenje Evropske komisije.

U prvom redu, misli se na zakone o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, o sudijama i Sudskom savjetu, o specijalnom tužilaštvu i Zakonika o krivičnom postupku.

Pozitivno mišljenje stiglo je za sve IBAR zakone, kako su često nazivani zakoni iz EU agende. IBAR, izvještaj Evropske komisije očekuje se u junu, a do tada Vlada treba da utvrdi predloge tih zakona.

Prvobitno je sjednica Vlade trebalo da bude održana u subotu, ali je odložena.

Ukoliko IBAR, junski izvještaj Evropske komisije bude pozitivan, Crna Gora polovinom godine može da napravi važan iskorak u oblasti vladavine zakona i pregovorima o poglavljima 23 i 24.

Izvor: RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content