Podrška Inicijativi za ukidanje obaveze podnošenja godišnjeg izvještaja za produžetak tuđe njege i pomoći onkoloških pacijenata

Radio Titograd

19.12.2023, 11:10h

< 1 min

Foto:SD

 

Predsjednica NVO DIŠI Maja Gardašević i poslanik Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore Nikola Zirojević sastali su se sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić i njenim saradnicima povodom Inicijative za ukidanje obaveze podnošenja godišnjeg izvještaja za produžetak tuđe njege i pomoći onkoloških pacijenata.

 

Potpisnici inicijative koja je predata Skupštini Crne Gore su predstavnici NVO DIŠI, Maja Gardašević, NVO Sistem, Neda Radović, NF Građanska alijansa, Jelena Ristić, YIHR Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za bezbjedonosnu politiku i evropske integracije, Mirko Gardašević i IPO MONTENEGRO, Momčilo Šćekić. Nakon što je inicijativa upućena Skupštini, ona je podržana od strane poslanika Socijaldemokrata Nikole Zirojevića, nakon čega je uspostavljena saradnja povodom ovog pitanja, te je, s obzirom na činjenicu da za realizaciju ove inicijative nije nadležan Parlament, već resorno ministarstvo, dogovoren sastanak sa ministarkom rada i socijalnog staranja.

 

Ministarka Nišić je dala punu podršku navedenoj incijativi, ističući da je i sama svjesna koliko je sistem u ovoj oblasti nesređen i koliko su komplikovane administrativne procedure za ostvarivanje tuđe njege i pomoći demotivišuće za onkološke pacijente. U tom smislu, ona je najavila formiranje radne grupe za izmjene postojećeg Pravilnika kojim se definiše ova problematika, u cilju realizacije navedene Inicijative, ali dodatnog unapređenja sistema koje za cilj ima olakšavanje svih procedura kada su onkološki pacijenti u pitanju.

 

Svi učesnici sastanka su se saglasili oko važnosti ovog pitanja, ističući posebno zadovoljstvo kvalitetnim i sadržajnim sastankom koji je rezultirao opštim saglasjem i međusobnim dogovorom o nastavku saradnje na realizaciji navedene Inicijative i poboljšanju uslova onkološkim bolesnicima. Oni su istakli da je ovo pozitivan primjer kvalitetne saradnje predstavnika izvršne vlasti, parlamentarne opozicije i nevladinog sektora, u cilju opšteg interesa, izražavajući uvjerenje da će ovakvih sastanaka i inicijativa biti još više i da će one rezultirati kvalitetnim rješenjima koja će doprinositi boljem životu svih građanki i građana.

 

Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content