Podrška francuskih stručnjaka za izgradnju gradske bolnice u Podgorici

Radio Titograd

05.09.2023, 11:41h

2 min

Foto:MZ

 

Za novi zdravstveni objekat u Podgorici od velikog značaja biti stručna i finansijska pomoć Francuske, kazao je ministar zdravlja u tehničkom mandatu Dragoslav Šćekić u toku današnjeg susreta sa delegacijom zdravstvenog sistema Francuske, koja od 04. do 07. septembra boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da delegaciju francuskog zdravstva predvodio je prof. dr Didije Usan, univerzitetski profesor sa impresivnom biografijom: profesor hirurgije, aktuelni direktor Direkcije za međunarodnu saradnju lanca od 39 bolničkih centara Pariza, dugogodišnji direktor Nacionalnog Centra za transplantaciju Francuske, član Francuske Medicinske Akademije, bivši generalni Direktor Direkcije za zdravstvo Francuske i u skorije vrijeme – predsjednik Komiteta za urgentna stanja za Covid-19 Svjetske Zdravstvene Organizacije.

Pored Usana u delegaciji su bili dr Ema Jourdain, Princ Nikola Petrović-Njegoš, predsjednik Fondacije Petrovic-Njegoš, dr Aleksandar Čelebić, hirurg-onkolog, ljekar-savjetnik ambasade Francuske u Crnoj Gori član Savjeta Fondacije Petrovic-Njegoš, kao i Johann Uhres, predstavnik ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori.

Uz ministra Šćekića, kako dodaju iz resora, sastanku su prisustvovali Vladimir Obradović, državni sekretar, Luka Đukanović, generalni direktor Direktorata za projekte (IPA), inovacije i izdravstveni turizam i Radovan Nikolić, generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu.

Primarna tema sastanka, kako je navedeno, bila je inicijativa za izgradnju gradske bolnice u Podgorici i podrška francuskih stručnjaka u tom projektu, kroz pripremu ekspertize i studija izvodljivosti, kao i analize potreba stanovništva Glavnog grada i okolnih opština iz oblasti zdravstva.

Pored toga bilo je riječi i o nastavku saradnje na različitim poljima zdravstva između dvije zemlje, započete u prethodnom periodu, kazali su iz resora.

Ministar Šćekić je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog posjete uvaženog profesora sa saradnicima i upoznao delegaciju sa stanjem u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

„Zatekli smo dugogodišnje neulaganje u infrastrukturne, tehničko-tehnološke i kadrovske potencijale i krenuli u rješavanje nagomilanih problema po prioritetima. Tako samo u kratkom, prošlogodišnjem periodu svejdočimo izgradnji tri klinike u Podgorici, Operativnog centra pri Institutu za javno zdravlje, kao i završnoj fazi pred početak gradnje bolnici u Pljevljima. Transformilasli smo bolnice u Beranama i Kotoru u Kliničko bolničke centre za sjever i jug, kako bi građanima obezbijedili bržu i dostupniju zdravstvenu zaštitu u ovim regijama. Pokrenuli smo proceduru za izgradnju novog Urgentnog centra i hematologije sa kabinetom za PET skener“, naveo je ministar Šekić i podsjetio i na vrijedna ulaganja u opermu i kadar u proteklom periodu.

On je naglasio da je za tako veliki posao kakav je izgradnja bolnice “itekako potrebna pomoć i ekspertski analiza”, te da će za novi zdravstveni objekat u Podgorici od velikog značaja biti stručna i finansijska pomoć Francuske.

Profesor Usan uputio je riječi pohvale crnogorskim zdravstvenim vlastima za učinak u prethodnom periodu i izrazio spremost da Francuska pomogne u realizaciji ovog projekta.

„Izgradnja bolnice je kompleksan proces, koji zahtjeva precizne analize potreba stanovništva, kao i izradu brojnih studija izvodljivosti i plana finasiranja kako za izgradnju, tako i za nabavku opreme. Poseban izazov je formiranje kadra za novu zdravstvenu ustanovu, a Francuska je tu pa pruži stručnu pomoć u edukaciji vaših ljekara“, poručio je dr Usan.

Princ Petrović, čija je Fondacija inicijator posjete francuske delegacije, kazao je da je “srećan i ponosan zbog nastavka saradnje Crne Gore i Francuske u oblasti zdravstva”.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Video hit dana,

07:23h

Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 06:29h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 06:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 06:16h

Titogradske vijesti, top2,

06:55h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 06:08h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 06:03h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 05:58h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 05:55h

Skip to content