Podgorički Vodovod u ozbiljnoj finansijskoj situaciji: Građani za vodu duguju 3,1 milion eura

Radio Titograd

02.05.2024, 08:42h

4 min

Foto: Vodovod i kanalizacija

 

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Pored ostalih naslijeđenih akumuliranih obaveza po različitim osnovama, višak zaposlenih je, kako kažu, jedan od problema sa kojim se rukovodstvo Vodovoda susrelo po preuzimanju funkcija.

“Primjena usvojenog granskog kolektivnog Ugovora krajem prethodne godine i povećanje zarada dodatno iscrpljuju ograničena finansijska sredstva i usporavaju poslovni ciklus, odnosno izmirivanje ostalih obaveza. Sa jedne strane, u Društvu je prisutan prekomjeran broj zaposlenih u administrativnom dijelu, angažovanjem velikog broja visokoškolskog kadra, dok je manjak zaposlenih prisutan u stručnom inženjerskom segmentu, kao i u operativnom dijelu, odnosno na pozicijama koje pokriva niže kvalifikovani kadar”, kazali su iz Vodovoda i kanalizacije.

Smanjen broj zaposlenih, troškovi zarada nakon GKU veći za 120.000 eura

U Vodovodu je angažovano 549 zaposlenih, a to je, kako navode, preko 20 zaposlenih manje u odnosu na treći kvartal prethodne godine.

“Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati. Troškovi zarada nakon usvajanja Granskog kolektivnog ugovora na mjesečnom nivou porasli su za 120.000 eura, pa umjesto 530.000 koliko je izdvajano u ranijem periodu, za plate se sada mjesečno daje 650.000 eura, što je za godinu dana preko sedam miliona eura”, navode iz podgoričkog preduzeća.

Ističu da Društvo i pored izraženih problema sa likvidnošću, usljed nagomilanih obaveza iz prethodnog perioda, redovno izmiruje obaveze po osnovu zarada zaposlenih. Doprinos Glavnog grada, kako kažu, ogleda se u preuzimanju glavnice kreditnog zaduženja kod Investiciono-razvojnog Fonda Crne Gore, samim tim jer su sredstva od ovog aranžmana uložena u osavremenjavanje i širenje mreže na teritorijama Opština Tuzi i Zeta.

“Kada je u pitanju finansijska situacija u Društvu, stanje je ozbiljno, na šta dodatno utiču prethodno akumulirani troškovi poslovanja, prije svega obaveze prema Upravi prihoda, EPCG, te određenom broju dobavljača. Građani od nove uprave i izvršnog menadžmenta Vodovoda, a koji se nalaze pod kontrolom osnivača – Glavnog grada, mogu očekivati iskren i predan odnos i zalaganje u cilju rješavanja prekomjernih akumuliranih problema u društvu, što će u kratkom roku omogućiti redovno snabdijevanje tokom cijele godine, dok će se posvećenim radom i rješavanjem problema obezbijediti uslovi za podizanje kvaliteta pruženih usluga na veći nivo, osavremenjavanjem infrastrukture, obezbjeđivanjem vodovodne i kanalizacione mreže do najudaljenijih stanovnika Podgorice i veliki broj ostalih aktivnosti koji će isključivo donositi benefite svakom korisniku usluga ovog društva, uz istovremeno odgovorno i savjesno vođenje računa o održivosti jednog od najvažnijih lokalnih preduzeća kada su građani u pitanju”, kazali su iz Vodovoda.

Početak gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda do trećeg kvartala 2024.

Početak izgradnje svih infrastrukturnih komponenti projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici” očekuje se najkasnije do trećeg kvartala ove godine.

“Ugovori o izgradnji primarnog cjevovoda, pješačkog mosta i proširenja sekundarne kanalizacione mreže faze I projekta „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“ su realizovani. Glavni projekti faze II i III širenja kanalizacione mreže su pripremljeni, predstoji finalizacija tenderske dokumentacije te tenderski postupak. Ugovor o izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda je ušao u završnu fazu pripreme glavnog projekta i neophodnih procedura za obezbjeđivanje prijave građenja. U skladu sa navedenim, okupljanje izvođača i početak izgradnje svih infrastrukturnih komponenti projekta očekuje se najkasnije do trećeg kvartala 2024. godine”, navode iz Vodovoda.

Fokus na izgradnji nove vodovodne mreže u prigradskim i seoskim naseljima

Kada su u pitanju projekti gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, u ovoj godini se očekuje izgradnja vodovoda u Bratonožićima i Lješanskoj nahiji. Vrijednost ugovorenih radova je oko 415.000 eura. Fokus je na izgradnji nove vodovodne mreže u prigradskim i seoskim naseljima u ukupnom iznosu od 600.000 eura.

Takođe, planiraju rekonstrukciju vodovodne mreže na području grada i izgradnju sekundarne fekalne i atmosferske kanalizacije u ukupnom iznosu od 700.000 eura.

“Shodno poslovima vodosnabdijevanja koje ovo Društvo obavlja, te načinu i uslovima pružanja usluga, privredno društvo je dužno da u redovnim uslovima, svim korisnicima isporučuje ispravnu vodu, dok je obaveza korisnika da redovno izmiruje usluge vodosnabdijevanja, kako bi Društvo moglo da funkcioniše nesmetano”, navode iz Vodovoda.

Dugovanja prema Vodovodu 3,6 miliona

Ukupna dugovanja fizičkih i pravnih lica do kraja marta ove godine je 3,6 miliona eura, od čega se 3,1 milion eura odnosi na fizička, a 525.000 eura na pravna lica.

“Zahvaljujući aktivnostima koje preduzima ovo Društvo, broj redovnih platiša se povećava iz mjeseca u mjesec. Kako bi se građanima izašlo u susret, omogućeno je i sklapanje Ugovora o priznanju i dinamici izmirenja duga na rate, pa potrošači mogu bez dodatnih troškova sudskih procesa izmiriti obaveze i uz pomoć elektronskog servisa. Na sajtu www.vikpg.me potrebno je da izaberu opciju Prijava za e-mail račun. Time postižu benefit i plaćanja online računa- brzo, jednostavno i bez odgađanja, čime će uštedjeti i vrijeme i novac”, navode iz Vodovoda.

U ovoj godini 322 postupka prinudne naplate

U 2023. pokrenuto je 1.270 postupaka prinudne naplate, od čega se 1.135 postupaka odnosi na fizička lica, a 135 postupaka na pravna lica, kojima je zakonski obezbijeđen dug od zastare u iznosu od 427.150.

“Za period 01.01.2024.-26.03.2024. godine ukupno je pokrenuto 322 postupka prinudne naplate, kojima je zakonski obezbijeđen dug od zastare u iznosu od 385.345 eura. Iz prethodno navedenog se može zaključiti da su u prvim mjesecima 2024. godine intenzivirane aktivnosti u cilju poboljšanja naplate potraživanja, koje će se nastaviti u narednom periodu, te samim tim još jednom pozivamo građane da redovno izmiruju obaveze kako bi izbjegli troškove sudskih postupaka, koji su nerijetko i veći od iznosa dugovanja”, poručuju iz Vodovoda.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 21:57h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 19:27h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content